BiH

U RS pet-šest slučajeva sumnje u kupovinu glasova

U RS pet-šest slučajeva sumnje u kupovinu glasova
Foto: Ilustracija | U RS u pet-šest slučajeva sumnje u kupovinu glasova

SARAJEVO - U opštinama Republike Srpske u pet-šest slučajeva bilo je sumnji u kupovinu glasova na po jednom biračkom mjestu na današnjim izborima, rekla je član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je na konferenciji za novinare CIK-a BiH u Sarajevu istakla da su, prema uputstvima nadležnih tužilaštava, odmah prikupljani podaci i sprovođena istraga na terenu nadležnih institucija.

Prema njenim riječima, u Federaciji BiH su bila dva slučaja u koja je bilo uključeno tužilaštvo.

"Ne dopadaju nam se kvalifikacije da je bilo 300 kritičnih situacija. Time se zavodi javnost i pretjeruje. Kritične situacije nisu anonimne prijave ili prijave građana. Bilo je pretjerivanja, jer informacije koje mi dobijamo ne ukazuju na velike nepravilnosti", naglasila je Hadžiabdićeva.

Ona je izrazila zabrinutost da će, kada budu objavljeni rezultati, biti još više priča o nepravilnostima.

"Dobili smo samo 10 prigovora u vezi sa kršenjem izborne tišine. U izvještaju Koalicije `Pod lupom` nismo vidjeli ništa alarmantno", rekla je Hadžiabdićeva.

Večerašnju konferenciju za novinare CIK-a BiH obilježio je incident kada se Fadil Ćerimagić obratio članovima CIK-a, tražeći od njih odgovor na pitanje zbog čega je njegova majka na biračkom spisku posljednjih 11 godina, iako je umrla.

Ćerimagić, kojeg je obezbjeđenje izbacilo iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, gdje se održavaju konferencije za novinare CIK-a BiH, rekao je novinarima da već duže pokušava doći do članova CIK-a BiH.

"Slali su me opštinskim komisijama da `izbrišem` majku. Nisam ja pravio listu, nisam ja njihov član. Majka je umrla prije 11 godina, ja sam to prijavio, a od mene traže da hodam. Ja imam smrtni list, a svake izbore je na listi. Ovo je uvreda za mene", rekao je Ćerimagić, čija majka već 11 godina "glasa" u sarajevskom naselju Mejtaš dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije