Svet

0

Putin i Netanjahu dogovorili prvi sastanak posle obaranja ruskog aviona

Autor: MIM

Izvor: Beta

Putin i Netanjahu dogovorili prvi sastanak posle obaranja ruskog aviona

Izvor: Foto: Beta / AP

Netanjahu je to rekao na sednici vlade, ali nije pominjao datum sastanka, već je samo najavio da će se razgovarati o nastavku bezbednosne saradnje nad Sirijom.

Napetost u odnosima Izraela i Rusije koja je optužila Izrael da je indirektno odgovoran za incident donekle je popustila u subotu, kada je objavljeno da Rusija navodno pokušava da otvori kanal komunikacija Izraela i Irana, navode izraelski mediji.

Cilj je da se "smanji napetost i spreče sukobi" u Siriji nakon isporuke raketnog sistema S-300 toj zemlji, objavio je arapski list Ašark al Avsat koji se izdaje u Londonu.

Moskva je u utorak saopštila da je isporučila Siriji taj raketni sistem.

Izraelski mediji navode da su rakete S-300 snažna mera zastrašivanja i podsećaju su Vašington i Izrael izrazili bojazan zbog isporuke.

Sistem S-300 i unapredjeniji S-400 razmešteni su u Siriji od 2016. godine. Do sada ih je ruska vojska koristila da štiti svoje avione i snage u Siriji.

Medjutim, odluka o isporuci sistema znači da će biti predati snagama sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izrael tvrdi da su napadi iz vazduha na Siriju neophodni kako bi se, izmedju ostalog, sprečio transfer oružja za libanski Hezbolah, koji se u toj zemlji, kao i Iran, bori na strani Asada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR