Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO podržava dijalog Beograda i Prištine


„NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume“, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice", rekao je Stoltenberg za Pink.

Stoltenberg, koji je u subotu stigao u posetu Srbiji, rekao je i da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi.

Stoltenberg je rekao i da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na NATO bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. "Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost", rekao je Stoltenberg za RTS posle predavanja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Stoltenberg sa ministrom odbrane Srbije, Aleksandrom Vulinom u Beogradu 6. oktobra
Stoltenberg sa ministrom odbrane Srbije, Aleksandrom Vulinom u Beogradu 6. oktobra

Generalni sekretar NATO u Beogradu boravi do 8. oktobra, a u ponedeljak će prisustovati civilnoj vežbi posvećenoj spremnosti građana za suočavanje sa vanrednim situacijama i prirodnim katastrofama.

Vežbu pod nazivom „Srbija 2018“ zajednički organizuju NATO, Evroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nakon boravka u Beogradu Stoltenberg će posetiti Zagreb i Ljubljanu, prestonice dve države članice NATO.

XS
SM
MD
LG