07. oktobar  2018. 03.25  →  08. oktobar  2018. 00.25 | Izvor: FoNet, Tanjug

Milorad Dodik proglasio pobedu

SARAJEVO -

Lider SNSD i kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, Milorad Dodik, proglasio je večeras pobedu i poručio da je ona "čista kao suza".

 

video icon

Dodik je u obraćanju javnosti rekao da je neposredno pre toga razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je čestitao na izbornoj pobedi.

MUP: Izbori protekli bez ugrožavanja bezbednosti

Proces glasanja na 2.098 biračkih mesta u Republici Srpskoj protekao je bez ugrožavanja bezbednosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je večeras iz MUP Republike Srpske.

Policijski službenici MUP Republike Srpske su od 15 časova pa do zatvaranja biračkih mesta u Republici Srpskoj u 19 časova postupili, kako se navodi, po dve prijave o narušavanju javnog reda I mira na biračkim mestima.

MUP podseća da se zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području Republike Srpske primenjuje do sutra u 6,00 časova.

"Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate", rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

"I nisu im pomogli ti silni njihovi Englezi da pobede", rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

"Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH", kazao je Dodik.

Dodik je prethodno rekao da su rezultati njegove pobede takvi da su za Ivanića nedostižni.

"Od prebrojanih 85 posto glasova, ja sam dobio 56 posto, a Ivanić 44 posto, razlika je preko 70.000 glasova: To je nedostižna razlika čak i da svi muslimani glasaju za Ivanića koji imaju pravo glasa'', rekao je Dodik i istakao da je to osma pobeda njegovog SNSD.

Rekao je i da za opoziciju ima pitanje koliko još puta treba da ih pobedi da bi oni nestali. Očekuje, kazao je, da će konačna razlika srpskog člana Predsedništva biti 80.000 glasova. Pojasnio je da SNSD ima razvijenu strukturu praćenja rezultata izbora.

"Zahvaljujemo se svima koji su glasali za nas, pokazali smo dominaciju. Hvala koalicionim partnerima. Ne mogu im pomoći ni 100 američkih i britanskih ambasada kao što su pomagali do sada", naglasio je on.

Dodik je proglasio i pobedu Željke Cvijanović koja je bila kandidat za Predsednika RS.

Prema njegovim rečima, Cvijanovićeva vodi sa 54,1 posto osvojenih glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio 45.8 posto glasova.

"Neupitna je volja naroda, narod je pokazao svoje opredeljenje, Ivanić je kažnjen zbog poslušničke politike prema Zapadu. Kao srpski član Predsedništva zalagaću se za poziciju RS da bude broj jedan u BiH. Moja deviza će biti 'RS pre svega' i zaštitu ustavnog poretka ovog entiteta", kazao je Dodik.

Sve ono što je dosada nametnuto, biće ponovo na dnevnom redu, dodao je i istakao da će u Predsedništvu BiH morati da se nađe i zastava RS.

Poručio je i da ga ne zanima ko su izabrani predstavnici druga dva naroda, on s tim ne kalkuliše: "Ja idem tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se ponašati".

Kazao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, "BiH možda i može ostvariti napredak".

Radiće, najavio je, da će raditi na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH.

I za PDP Dodik prešao u vođstvo

Prema poslednjim podacima PDP-a, članice Saveza za pobjede, Milorad Dodik je prešao u vođstvo u odnosu na Mladena Ivanića sa 1.700 glasova birača.

Kako je saopštio lider te stranke Branislav Borenović, ishod ovih izbora je veoma neizvestan i o tome ko će biti pobednik ovih izbora odlučiće, kako je rekao, foto finiš.

"Izborna trka je toliko neizvesno da je teško znati ko je pobednik i ne samo večeras. To je i razlog zbog kojeg se još ne oglašavaju ni Dodik niti Ivanić, jer treba biti siguran", kazao je Borenović novinarima u sedištu stranke.

Prema njegovim rečima, na osnovu 451.986 prebrojanih glasačkih listića, Dodik ima podršku 213.826 glasača, a Ivanić 211.933, što je razlika od 1.697 glasova, 42 promila, u korist Dodika.

Razlikuju se informacije o vođstvu za predsednika RS, pa tako iz Saveza za pobjedu kažu da je u prednosti njihov kandidat Vukota Govedarica u odnosu na Cvijanovićevu, odnosno da lider PDP vodi sa 53 odsto podrške.

Džaferović proglasio pobedu, Čović poraz

U Federaciji BiH, kandidat SDA za člana Predsedništva BiH, Šafik Džaferović proglasio je pobedu, a aktuelni član tog tela i lider HDZ BiH, Dragan Čović, poraz.

U izbornom štabu SDA najpre se obratio aktuelni bošnjački član Predsedništva i lider SDA, Bakir Izetbegović, istakavši da je Džaferović u svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu, odneo ubedljivu pobedu.

Izetbegović je čestitao Ramizu Salkiću, koji je pobedio za potpredsednika u RS-u.

"SDA je definitivno najjača stranka u BiH, kako to i treba da bude", rekao je Izetbegović.

Džaferović je zahvalio svima koji su glasali za njega.

"BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet", rekao je Džaferović, koji je poručio da je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

S druge strane predsednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova, ali da je Komšić u vođstvu zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

"Podrška je daleko bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko telo želim da se zahvalim svima i preuzeću obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobrim rezultatom", kazao je Čović.

Ipak, Bošnjaci su izabrali Komšića, rekao je Čović.

"Ovo je poruka svima, hrvatski narod je poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žalostan sam što Bošnjaci to nisu razumeli i što su se opredelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom telu imati 80 posto. Ne možete Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija. Trudili smo se da izmenimo Izborni zakon. Sada se vidi kada je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda. Verujem da će među Bošnjacima biti razumevanja jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH i to može izazvati neviđenu krizu. Svesni smo te odgovornosti", poručio je Čović.

Prvi rezultati izlaznosti na izbore u BiH - 53,26 odsto

Prema prvim rezultatima izlaznosti na osmim po redu opštim izborima u Bosni i Hercegovini, glasalo je 53,26 odsto građana upisanih u centralni birački spisak.

Kako je u svom prvom obraćanju rekao predsednik Centralne izborne komisije (CIK), Branko Petrić, nema kompletnih podataka odziva na nekim biračkim mestima, između ostalih, u Bijeljini i Banovićima.

Petrić je ocenio da su protekli izbori bili izuzetno fer i korektni, suprotno najavama da će, kako je rekao, biti "katastrofični" i da su slabo organizovani, te da se može očekivati njihov krah.

Inače, ovom procentu tek treba da se pridodaju glasovi građana koji su glasali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zatim građana koji su glasali preko mobilnih biračkih timova, kao i onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Procena je da je izlaznost na ovim izborima na nivou prethodnih iz 2014. godine, rekao je Petrić.

U Bosni i Hercegovini su danas birani predstavnici na svim nivoima vlasti. Na izborima su se za glasove birača nadmetali 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u BiH ima 3.278.908 građana. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Građani BiH glasali i za Ronalda, Mesija, Merkelovu

Na svakim izborima ima i smešnih i zanimljivih odluka birača koji na svojim glasačkim listićima obično dopišu ime kandidata po njihovom izboru.

Tako je i na ovim izborima u BiH bilo zanimljivih i kreativnih predloga, pa se tako na jednom listiću pored imena ponuđenih kandidata pojavilo dopisano ime aktuelnog trenera FK Sarajeva, Husrefa Musemića.

Takođe, jedan birač je preko celog glasačkog listića napisao početnu postavu fudbalskog kluba AC Milan, dok je jedan od birača preko glasačkog listića napisao imena ovogodišnjih najboljih fudbalera u svetu: Ronalda, Mesija, Mohameda Salaha i Luke Modrića, prenela je regionalna N1 tv, uz objavljene faksimile glasačkih listića.

Iako, kako se navodi, nije tajna da mnogi mladi iz BiH odlaze u Nemačku, jedan od birača je otišao korak dalje pa je na glasački listić dopisao Angelu Merkel.

 

Tagovi