NALAZIŠTE NA TRGU REPUBLIKE: Stambol kapija je 99 odsto

G. NOVAKOVIĆ

06. 10. 2018. u 18:15

Nalazište na Trgu republike još se istražuje, pretpostavka da je reč o velikom otkriću. Ekspertski timovi biće na terenu i tokom sledeće nedelje

НАЛАЗИШТЕ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ: Стамбол капија је 99 одсто

Pretpostavka je da je obeležje bilo između Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu - Foto D.Milovanović

DELOVI bedema, na koji su krajem prošlog meseca naišli radnici angažovani na rekonstrukciji Trga republike, 99 odsto pripadaju zidinama Stambol kapije! Ovo je juče, gostujući na Studiju B, otkrio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković ističe, za "Novosti", da je to još pretpostavka, jer istraživanje terena nije u potpunosti završeno.

Prema Vesićevim rečima, on je u četvrtak bio u Zavodu, gde su mu stručnjaci rekli da je potvrđeno 99 odsto da je reč o istorijskom otkriću, te je mesta za nagađanja da li je reč o Stambol kapiji sve manje.

- Grad Beograd se ponosi svojom istorijom i mi ćemo sačuvati ovaj lokalitet, da građani mogu da vide ove bedeme. Radiće se izmena projekta rekonstrukcije. Uradićemo otkop. A arheološki lokalitet biće pokriven staklom. Pored će se nalaziti informativna tabla - najavio je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture je oprezna.

- Pretpostavljamo da bedemi pripadaju Stambol kapiji, ali ne možemo to da potvrdimo sve dok su arheološka istraživanja u toku - kazala je za "Novosti" Olivera Vučković. - Kada sve završimo, saopštićemo rezultate. Istraživanja će sigurno trajati još sledeće nedelje.

Podsetimo, na arheološko otkriće građevinari su naišli 15 metara dalje od mesta gde se pretpostavljalo da se nalazila kapija kroz koju se ulazilo u Beograd. Prema topografskim beleškama istoričara, pretpostavka je da je ona bila između Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu u Vasinoj ulici.Nalazište je smesta ograđeno i obezbeđeno, a prema nezvaničnim informacijama, prostor se snimao georadarom.


Olivera Vučković

Inače, Stambol kapija do temelja je porušena 1866. godine, po naređenju kneza Mihaila Obrenovića.


ČUVAMO GALERIJU "PROGRES"

GRAD Beograd će sačuvati galeriju "Progres", što podržavaju premijerka Ana Brnabić i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

- Ministarstvo kulture, a na inicijativu Grada Beograda, donelo je odluku da taj prostor mora da bude ustanova kulture, odnosno da ostane galerija - rekao je Vesić za Studio B. - Kada je firma "Progres" 1996. zidala ovu zgradu, sklopila je dogovor sa tadašnjim gradskim vlastima da prostor u prizemlju bude namenjen kulturi. Želimo da sprečimo mogućnost da budući vlasnik poželi da taj prostor prenameni, i da zbog ekonomskih razloga tu sutra bude neka prodavnica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Natasa

08.10.2018. 14:03

Pod hitno ograditi i konzervirati, pozvati onog eksperta koji je razvio Viminacijum da ucestvuje u projektu, ako treba srusiti Staklenik i sve okolo i napraviti novi trg sa istorijskim nasledjem. Nazalost je Beograd toliko rusen da nemamo toliko mnogo istorije da pokazemo. Ako je Rim mogao da sacuva Koloseum, hajde da i mi imamo nesto istorijsko u centru grada (naravno Kalemegdan je velika vrednost)