Oproštaj od velikana Predraga Ejdusa (FOTO/VIDEO)

Jelena Banjanin

06. 10. 2018. u 17:24

Predraga Ejdusa na večni počinak ispratile mnogobrojne kolege i poštovaoci. Cvejić: Samo čelični Peca mogao je da igra u isto vreme 10 glavnih uloga

Опроштај од великана Предрага Ејдуса (ФОТО/ВИДЕО)

foto V.Danilov

ODLAZAK Predraga Ejdusa za sobom ostavlja ogromnu prazninu u samom srcu našeg pozorišta, glumišta, umetnosti, naše kulture. Svi oni koji su ga voleli, poznavali, divili mu se i sa nestrpljenjem iščekivali svaku njegovu novu ulogu i novi uspeh, zauvek će ga sa velikim poštovanjem pamtiti. Neka mu je večna slava!

Ovim rečima se od kolege oprostio glumac Branko Cvejić, koji je smogao snage da održi govor. Ispraćaj za kremaciju prvaka pozorišne scene Predraga Pece Ejdusa obavljen je danas na Novom groblju u Beogradu.

- Pecino i moje prijateljstvo počelo je još davne 1965. godine, kada smo se upoznali u Omladinskom pozorištu “Dadov”. Video sam jednog tankog, lepog, prozračnog mladog čoveka. On mi je prišao i rekao: “Mene ovde zovu Peca Čelik sa Vračara”. Meni je to bilo užasno smešno. Kakav čelik? Nit izgleda čelično, nit je čeličan - prisećao se Cvejić. - Tokom godina shvatio sam da je to izuzetno tačan nadimak za Pecu. I to u svemu, od te audicije u “Dadovu”, do prijemnog ispita na Akademiji, preko teških početaka jedne grandiozne karijere i drugih ozbiljnih problema koje nam život donosi. Shvatio sam da samo jedan takav čelični čovek može u isto vreme, godinama, da igra desetak velikih, ogromnih glavnih uloga, i uz njih sprema po dve nove. I da sve to radi lako, kao da je sve to potpuno normalno.

Glumčeva porodica, žena Milica, ćerka Vanja i sin Filip, primali su saučešće od mnogobrojnih prijatelja, Predragovih kolega i poštovalaca. Mala je bila kapela za sve one koji su hteli da polože cvet i upute poslednji pozdrav bardu glumišta.

foto V.Danilov


foto V.Danilov


Od Ejdusa, koji je preminuo u 72. godini posle teške bolesti, 28. septembra, oprostila su se mnoga poznata glumačka imena Jelisaveta Seka Sablić, Voja Brajović, Nataša Ninković, Vlasta Velisavljević, Rada Đuričin, Kalina Kovačević, Milan Caci Mihailović, Gorčin Stojanović, Zoran Cvijanović, Slobodan Ninković, Tihomir Stanić, Dragan Petrović Pele, Goran Marković i mnogi drugi. Izraze saučešća porodici su izjavili i ambasador Crne Gore Branislav Mićunović, i političari Ivica Dačić i Saša Janković.




KOMEMORACIJA

KOMEMORACIJA povodom smrti Predraga Ejdusa, prvaka drame Narodnog pozorišta i nekadašnjeg upravnika ove umetničke kuće, biće održana sutra na Velikoj sceni NP.

foto V.Danilov

foto V.Danilov


foto V.Danilov

foto V.Danilov



foto V.Danilov



foto V.Danilov

foto V.Danilov





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije