Stoltenberg: Odličan odnos NATO i Srbije, podržavamo dijalog i to što nećete u Alijansu

Tanjug

06. 10. 2018. u 13:37

NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume

Столтенберг: Одличан однос НАТО и Србије, подржавамо дијалог и то што нећете у Алијансу

Foto Tanjug, AP

NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je danas stigao u posetu Srbiji, naglasio je u intervjuu za Pink i da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi.

"Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo", rekao je Stoltenberg.

Podsetio je da je Srbija "jasno rekla" da joj cilj nije da postane članica Alijanse.

"Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO", ocenio je generalni sekretar Alijanse.

On je u intervjuu, takođe, evocirao uspomene iz detinjstva, u vreme kada je njegov otac Torvald Stoltenberg bio ambasador Norveške u Beogradu.


























MEKALISTER: DO KRAJA NOVEMBRA STAV EU O DIJALOGU

Predsednik Komiteta spoljnih poslova Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je danas da Evropski parlament raspravlja o odnosima Beograda i Prištine i da će konačan izveštaj biti gotov do kraja novembra.

On je to rekao nakon razgovora sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija u Prištini i dodao da EP ističe multietničku prirodu Kosova i Srbije i podržava dijalog kao način pomoću kojeg će se doći do sporazuma, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"EP će podržati svaki sporazum o kojem će se saglasiti obe strane i koji će uzeti u obzir i međunarodne zakone i situaciju u regionu", rekao je Mekalister.

Prema njegovim rečima, vreme je da zemlje članice ponude viznu liberalizaciju za Kosovo, jer bi u suprotnom “bio presedan da se jedna zemlja koja prođe kroz ovaj proces vrati unazad”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Sića

06.10.2018. 14:26

Srbija je jedna civilizovana i kulturna zemlja, koja svakog gosta dočeka sa velikim poštovanjem!

dzo

06.10.2018. 14:36

Kao jedan civilizovan i miroljubiv narod,uvek smo znali da se ponašamo kad nam neko dođe u posetu.

Marko1986

06.10.2018. 15:13

Srbija će zadržati svoju vojnu neutralnost ali se sa NATO-om mora saradjivati jer su ipak oni najveća vojna alijansa na svetu!

Sanja

06.10.2018. 15:16

Dobra saradnja i vezbe svakako ali za clanstvo - neka hvala , mi smo vojno neutralni i takvi cemo ostati , istorija zna zasto!

Miroslav

06.10.2018. 15:51

Dobro dosli su svi ljudi koji znaju da postuju nas ugled. Vucic je privukao paznju mnogih zemalja. Dobro nam dosao.

Слобода Србији и целој србадији!

07.10.2018. 15:14

Са злочинцима и убицама, никако не може бити "одличних односа".Нити ће их икада бити.

Pilot Babo

07.10.2018. 15:39

'NATO je bio deo inicijative koja je dovela do dijaloga' kojeg? da nas izbombardujete! ima nas jarane jos kojima nije mozak ispran vasom filozofijom

jovovic irenam

07.10.2018. 19:46

Ovaj gospodin me je razocarao jer smo ga prihvatili kao svog a on je to zloupotrebio. Zato pamet u glavu i dalje od Ducica - to je NATO janicar