MMF: Nema para za novo povećanje penzija u 2019.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da će se uvesti nova formula po kojoj se povećavaju penzije,
MMF: Nema para za novo povećanje penzija u 2019.
Foto: 021.rs
Ta nova formula će se, kako je naveo, primenjivati od 2020. godine. 
 
"Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje u toku te godine", rekao je Sosa za Politiku. 
 
Pre stupanja kriznih mera na snagu, penzije su se usklađivale u aprilu i oktobru, u skladu sa rastom cena na malo i BDP-om. Iz MMF su najavili da će "nova formula biti poboljšana" i da će svako povećanje penzija morati da bude linearno za sve penzionere. 
 
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da se još razgovara o iznosu koji će jednokratno biti isplaćen najugroženijim penzionerima, dodajući da može da se očekuje između pet i sedam hiljada dinara, zavisno od  sredstava u budžetu.
  • GP

    08.10.2018 13:01
    nije istina
    Vidim da imas nesto protiv vojnih penzija, a verovatno i protiv vojnih lica. Ja nisam pisao o bilo kojoj kategoriji penzionera posebno, ali ako ti je nesto krivo na vojna lica, trebao si upisati vojnu skolu pa i ti da imas ogromnu platu i ogromnu vojnu penziju, to ti niko nije branio. Nego verovatno nisi mogao da zivis vojnickim zivotom, lepse ti bilo tako da se drzis zeni za suknju, jer se kao vojno lice trebas mnogo toga odreci. To znam iz pouzdanih izvora. Svi bivsi radnici bivsih velikih firmi u SFRJ imali su i vece plate nego vojna lica i vece penzije, pa nesto niko njih ne proziva. Cistacica npr u "Prvoj petoletki" je svojevremeno imala platu kao potporucnik JNA, da ne govorim o platama u Simpu, Zastavi, Krusiku, 14. oktobru, Duvanskim industrijama itd (da vise ne nabrajam). Sto se tice penzije, ja sam trazio da mi obracunaju penziju na sve godine rada, ali su me odbili, i sada kazem da bih se odrekao penzije samo neka mi drzava vrati ono sto mi je odbijala za doprinose. Nisam protiv da se ljudi sa manjim penzijama pomognu, ali ne iz sredstava PIO fonda vec iz zato posebno odredjenih sredstava u budzetu, a sto se tice "penzionerskog staza" i ja spadam u "mladje" penzionere. Prema tome ja sam napisao samo istinu, a sto ta istina nekoga boli to je, cisto, njegov problem.
  • Istina

    07.10.2018 15:46
    @ GP
    1. Iznos penzije ne zavisi samo od visine uplata i broja godina staža već i od načina obračuna proseka i godine penzionisanja
    2.Velike penzije imaju vojna lica, pripadnici BIA i policija ne zbog visine uplata već zbog toga što im se za prosek penzije računa samo poslednja godina službe kada svi dobiju unapredjenje i platu veću nego ikada. O beneficiranom stažu sada ne bih,ali činjenica je da svi punu penziju dobiju sa 56 godina i dugo je primaju, što znači da dobiju u proseku iz fonda PIO mnogo više novca nego drugi srazmerno svojim uplatama
    2.Drugima je za prosek penzije računat prosek 10 najboljih godina (svi uzeli sedamdesete i osamdesete) pa su njihove penzije takodje veće od uplaćivanog
    3. Ko duže penziju prima, ona je sve veća jer se procentualno povećava i veća je od početne osnovice
    4.Najmanje penzije ima grupa najmladjih penzionera kojima je za prosek računat ceo staž ( sa malim prosekom devedesetih) i njihove penzije i nisu nešto procentualno uvećavane jer malo godina penziju primaju.

    Tako dosta priče da su velike penzije velike samo zbog visine uplata.
    Preračunajte svima penzije na prosek celog staža, pa da vidimo koliko će iznositi srazmerno uplatama
    Pozdrav.
  • Mrs M

    06.10.2018 20:55
    Naci ce se nacin da se to realizuje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.