U REPUBLICI SRPSKOJ I U BiH: Bitka za 518 mandata

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 10. 2018. u 12:00

Građani u nedelju biraju predstavnike vlasti na više nivoa. U RS se glasa za srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika, poslanike...

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И У БиХ: Битка за 518 мандата

Milorad Dodik

BIRAČI u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u nedelju će pred sobom imati po četiri glasačka listića. Tačno 3.352.933 građana s pravom glasa za 12 sati, koliko će biti otvorena birališta, treba da "zaokruže" svoje adute na više nivoa vlasti - od predstavnika u parlamentima do predsednika.

Na opštim izborima u BiH biraju se tri člana Predsedništva BiH, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika RS, poslanici u Parlamentu BiH, Narodnoj skupštini RS, Parlamentu Federacije BiH i poslanici u deset kantona Federacije BiH.

Na izbornu "crtu" stalo je ukupno 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Ukupno se bira 518 funkcionera, a za ova mesta "konkuriše" 7.497 ljudi. To znači da se za jednu funkciju nadmeće čak 15 kandidata!

Kad je reč o Republici Srpskoj, pravo glasa ima 1.262.408 građana. Oni će birati srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika RS, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, poslanike za Narodnu skupštinu RS i poslanike za Parlament BiH.

Glavna predizborna borba vodila se između vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-DNS-SP ili Patriotskog bloka, i opozicije okupljene u Savez za pobedu, čiju okosnicu čine SDS-PDP-NDP. Glavni protivkandidati za mesto srpskog člana Predsedništva BiH su Milorad Dodik, aktuelni predsednik RS i kandidat vladajuće koalicije i Mladen Ivanić, predstavnik opozicionog bloka i aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

Za predsednika Republike Srpske borba u kampanji se vodila između kandidata vladajuće koalicije Željke Cvijanović, aktuelne premijerke RS i Vukote Govedarice, opozicionog kandidata, aktuelnog predsednika SDS.

Što se tiče bitke za mandate, kako za poslanike u Narodnoj skupštini RS, tako i za Parlament BiH, najjače stranke u Republici Srpskoj išle su samostalno i sa svojim listama.

Za Narodnu skupštinu RS na izborima na području Republike Srpske biraju se direktno 63 poslanika iz devet izbornih jedinica, dok će 20 mandata za poslanike u Narodnoj skupštini biti podeljeno na osnovu tzv. kompenzacija strankama koje pređu cenzus od tri odsto i dobiju minimalno jednog direktnog poslanika!

Mladen Ivanić

Za Parlament BiH iz Republike Srpske se bira devet direktnih poslanika iz tri izborne jedinice, dok će pet mandata biti podeljeno na osnovu tzv. kompenzacija strankama koje dobiju najviše direktnih mandata.

USLOV ZA POBEDU

PRE četiri godine bilo je potrebno oko 318.000 glasova da bi se postao srpski član Predsedništva BiH, a oko 304.000 "zaokruženih" listića da bi se osvojila funkcija predsednika RS. Već nekoliko izbornih ciklusa odziv u Republici Srpskoj je oko 56 odsto, a tolika je izlaznost i na nivou BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)