Predsednik Interpola nestao, Kina ćuti, Francuska zbunjena

Predsednik Interpola, kinez Meng Hongveja, je nestao u Kini. CNN: Nema ga već 10 dana. Kina ćuti, a Francuska je "zbunjena".

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

10:42

Predsednik Interpola nestao, Kina ćuti, Francuska zbunjena
Tanjug/AP

Meng je ranije bio pomoćnik ministra za javnu bezbednost Kine, a nestao je kada je kao predsednik Interpola doputovao u Kinu pre 10 dana. Mediji u Hongkongu preneli su da je Meng predmet istrage u Kini, dok je njegova supruga prijavila njegov nestanak francuskim vlastima navodeći da nema vesti o suprugu od kada je krajem septembra otputovao iz Francuske u Kinu.

Spekuliše se da je Meng odmah po sletanju odveden u nepoznatom pravcu.

Interpol, čije je sedište u Lionu, kratko je naveo da se tim slučajem bave nadležni organi u Francuskoj i Kini. Ta organizacija je dodala da je generalni sekretar Jirgen Štok, a ne Meng, zadužen za organizovanje svakodnevnih aktivnosti u Interpolu. Nisu hteli ni da kažu da li je Meng u Kinu otišao službeno ili privatno.

Za sada se takođe ne zna da li je Meng, izabran za predsednika Interpola 2016. godine, predmet istrage kineskih vlasti o korupciji. Tu kampanju protiv korupcije pokrenuo je kineski predsednik Si Đinping 2012. godine i od tada je oko 1,5 milona zvaničnika pod istragom.

"Razmena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: