Odlazak svetske operske dive Monserat Kabalje

S. V.

06. 10. 2018. u 09:00

Monserat Kabalje, legendarni španski sopran, koja je pola veka oduševljavala publiku, preminula u 85. godini u bolnici u Barseloni

Одлазак светске оперске диве Монсерат Кабаље

Foto Tanjug, AP

LEGENDARNA španska operska diva Monserat Kabalje preminula je danas u 85. godini u Barseloni. Ona je već godinama imala zdravstvenih tegoba, a od septembra je bila smeštena u bolnici “Sent Pau” u Barseloni zbog problema sa žučnom kesom.

Pevačica, čije je pravo ime bilo Marija de Monserat Vivijana Konsepsion Kabalje, rođena je 12. aprila 1933. godine u Barseloni, u skromnoj porodici. Studirala je na konzervatoriju Liceu pre debija u Operi u Bazelu 1956. u “Boemima” Đakoma Pučinija. Katalonka čije je umeće za “pianissimo” bilo legendarno, isto kao i njena vokalna nadmoć, pridružila se Operi u Barseloni 1962. godine, što je bio početak njene duge prisne veze sa publikom.

Uspešnu internacionalnu karijeru započela je 1965. nastupom u njujorškom Karnegi holu. Nekoliko puta je bila na uspešnim svetskim turnejama, a trijumfovala je 1972. u milanskoj Skali u Belinijevoj “Normi”.

Iza španskog soprana izuzetno čistog glasa je pola veka izuzetne karijere. Monserat Kabalje je imala više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Zauvek će ostati upamćene čuvene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera. Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama. Publika ju je više puta gledala u Metropoliten operi, Bečkoj državnoj operi, Karnegi holu u Njujorku i operi u San Francisku.

Razvila je tzv. tehniku “bel kanto” pevanja, posvećujući više pažnje lepoti izvođenja tona, nego dramskom izražavanju.

Sarađivala je sa kolegama Plasidom Domingom i Lučanom Pavarotijem, a sa pop pevačem Fredijem Merkurijem snimila je pesmu “Barselona”, koja je postala himna Olimpijskih igara koje su 1992. godine održane u tom gradu. Ipak, govorila je da sebe ne doživljava kao opersku legendu, navode španski mediji.

- Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu - rekla je Monserat Kabalje 2014. godine. - Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje, na najvišem nivou.

Inače, Monserat Kabalje je u Srbiji imala tri nastupa, poslednji put 6. novembra 2011. godine, u “Areni”.

Sahrana operske dive biće održana sutra, saopštile su gradske vlasti Barselone.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije