"Vrat od stakla" premijerno u JDP, povratak Srbljanović, Trivalić...

Slavna srpska dramska spisateljica Biljana Srbljanović vratila se u velilkom stilu u petak uveče na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerom komada "Vrat od stakla", u režiji Jagoša Markovića.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

08:42

Foto: Thinkstock

Dugoočekivani komad Biljane Srbljanović prati propadanje jedne beogradske porodice na različitim nivoima i nijansama - istorijski izazovi, bezuspešne revolucije, retrogradni društveni procesi, rastakali su porodicu u kojoj žive tri generacije.

Maestralna Jelisaveta Seka Sabljić našla se u ulozi Bogdanke, pripadnice generacije koja je imala famozno radno vreme od sedam do tri, pristup odmaralištima na Jahorini i u Dubrovniku... regrese, društvene stanove, jednom rečju, "jugoslovenski socijalizam".

U poznim godinama, Bogdanka je pripadnica anemične građanske Srbije koja je u svojoj samodovoljnosti sav uticaj na društvo prenela na Tviter.

Njeni repovi iz šezdesetosmaške mladosti i "napredovanja u karijeri" konačno dolaze na naplatu u vremenu bez ideologije u kojem caruje profit.

Sjajne uloge su ostvarile i Anita Mančić i Vesna Trivalić, koja se posle 17 godina vratila na pozorišnu scenu.

Njih dve, uz Dragana Mićanovića, igraju anesteziranu generaciju četrdesetogodišnjaka, koji su se davno predali društvenim, istorijskim i ekonomskim okolnostima.

Treću generaciju predstavlja izvrsna Milica Gojković, čiji je jedini cilj da se pre odlaska na studije dokopa inostranstva i započne potpuno novi život iz početka.

Kompletan utisak izvrsne pozorišne predstave svojim delovanjem na sceni zaokružili su Irfan Mensur, Marko Janketić, Miloš Samolov, Bojan Lazarov, Slobodan Tešić i Ana Čarman.

Dugim ovacijama publika je ispratila protagoniste predstave "Vrat od stakla" sa scene JDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: