MINISTAR PROSVETE NAJAVIO: Direktori lete iz fotelja

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 10. 2018. u 23:35

Smene nakon prijava za nepotizam i korupciju u školama. Agencija za borbu protiv korupcije preporučila smenu više od 30 rukovodilaca u obrazovanju

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ НАЈАВИО: Директори лете из фотеља

U toku je konkurs za novog direktora Ekonomsko-trgovačke škole u Novom Pazaru

Direktori škola koji su zapošljavali rodbinu, uzimali mito, sakrivali imovinu ili na bilo koji drugi način prekršili zakone, više neće sedeti u direktorskim foteljama. Takođe, biće primenjene i sve preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu direktora škola.

To je, za “Novosti”, najavio i ministar Mladen Šarčević.

Na spisku Agencije za borbu protiv korupcije, s preporukom za razrešenje sa funkcije, nalazi se više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Tu su rukovodioci školski ustanova iz Niša, Pirota, Vršca, Leskovca, Prokuplja, Zaječara, Bujanovca, Donjeg Milanovca i drugih gradova i sela iz svih delova Srbije. Na istom spisku ima i direktora predškolskih ustanova, ali i visokih škola.

- Preporuke Agencije već se primenjuju, a činiće se to i nadalje - kaže Šarčević. - Neki direktori su smenjeni zbog toga, a ni ostali neće ostati na čelu škola ako se ispostavi da su prekršili zakon. Postoje neki slučajevi gde nismo poslušali preporuku Agencije, jer se oni rigidno drže pravila, a ja gledam svaki slučaj pojedinačno.

Među direktorima za koje je Agencija dala preporuku za smenu je prvi čovek Ekonomsko-trgovačke škole u Novom Pazaru Sead Ljajić. Za njega je preporuka izrečena čak tri puta, i on će, po svemu sudeći, otići s funkcije.

Prvu preporuku za smenu Ljajića, Agencija za borbu protiv korupcije donela je u oktobru 2016. godine, jer je zaposlio dvoje dece tadašnjeg predsednika školskog odbora. Godinu kasnije usledila je druga mera, pošto je zaposlio svoju blisku rođaku kao nastavnicu engleskog jezika i književnosti. Treća mera je usledila ove godine, zbog sumnje da nije prijavio imovinu.

Ministar Šarčević ističe da je upoznat sa tim slučajem.

- Konkurs je u toku, i takav čovek, sa više preporuka Agencije za borbu protiv korupcije, sigurno neće ostati na čelu škole - naglašava Šarčević.

Takođe, u Kragujevcu je pre dva dana uhapšen direktor Prve tehničke škole N.A., koji je osumnjičen za primanje mita. Sumnja se da je on preko posrednika tražio 400 evra, kako bi uticao na jednog nastavnika da učeniku da prelaznu ocenu na popravnom ispitu. Takođe se sumnja da je preko istog posrednika tražio prvo 300, a potom 200 evra, kako bi pozitivno odlučio po molbi jedne majke da njena ćerka bude premeštena na drugi smer u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu.

Ministar Mladen Šarčević Foto Ž. Knežević

Šarčević kaže da je zatražio sve podatke o ovom slučaju, koji istražuje policija, i da će sačekati da oni kažu svoje pa onda doneti konačan sud.

On, ipak, navodi da se “neke stvari tu ne uklapaju”, i pojašnjava:

- Direktor je iz veoma imućne porodice, novac za koji ga terete da je primio kao mito nije nađen, i deluje da tu priča nije sasvim čista. Zato ne bih za bilo šta optuživao čoveka dok istraga ne bude završena. Za to vreme, on je suspendovan, a ako se dokaže da je kriv, neće biti samo smenjen, nego će dobiti otkaz. Bio sam u toj školi, koja je vrlo uzorna, a on mi se čini kao ozbiljan čovek.

Podršku ovom direktoru dao je kolektiv Prve tehničke škole.

Šarčević smatra da je važno što direktori po novom zakonu, ako naprave ozbiljan prekršaj, odmah ostaju bez licence i više neće moći da rade taj posao ni u jednoj školi.

SIN, NAJBOLjI KANDIDAT

MINISTAR Šarčević kaže da postoji i preporuka Agencije za borbu protiv korupcije za smenu direktora jedne škole iz Prijepolja zato što je za nastavnika fizike primio svog sina.

- Ali u tom slučaju njegov sin je bio jedini kandidat, tako da šta je trebalo da radi, da ostavi školu bez nastavnika fizike? Čak i u situacijama gde ima više kandidata, a izabran je onaj koji je u srodstvu sa direktorom, neće biti posledica ako je taj kandidat bio zaista najbolji - upozorava Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Leonidas

06.10.2018. 00:08

Браво! Само тако! Само још да уради плодом тј да неко не стопир