Demonstracije u Beču "Kikle, Trampe" 1Foto: Pixabay/ Hans

Više hiljada Austrijanaca demonstriralo je u Beču protiv vlade koju čine Narodna partija Austrije (ÖVP) kancelara Sebastijana Kurca i Slobodarska stranka (FPÖ) vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.

Protivnici vlade oživeli su „tradiciju“ demonstracija u četvrtak uveče, koje datiraju iz početka 2000-ih, kada je zemljom vladala ista koalicija. Učesnici protesta su parolama i transparentima demonstrirali protiv rasizma, razgradnje socijalne države i demokratije. Prema organizatorima, pozivu na protest odazvalo se 20.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo između 3.000 i 4.000 učesnika.

Proteste ispred sedišta vlade organizovali su pojedinci, koji ističu da se ne radi o „institucionalnom protestu“. Među demonstrantima je bilo više organizacija, od levičarskih do zelenih, a na transparentima je najviše bilo parola protiv ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, kao što su „Kikle, Trampe“, „Čuješ li, Kikle, želiš li svađu“. Protest su podržali brojni umetnici, među kojima i književnica, dobitnica Nobelove nagrade Elfriede Jelinek, koja je tim povodom objavila tekst pod nazivom „O, moja Austrijo, tu si ponovo“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari