Sloboda za jaču vojsku

V. ILIĆ

05. 10. 2018. u 17:23

Ministar Vulin na proslavi 70 godina čačanskog vojnog preduzeća. Lane prodali robu vrednu 68 miliona evra. Zapošljavaju 2.300 ljudi

Слобода за јачу војску

Aleksandar Vulin i Zoran Stefanović

SLOBODAN narod je onaj koji ima snažnu i moćnu vojsku, koji ima državu i narod koji je podržavaju i stvaraju, a slobodna i moćna vojska je samo ona koja je u stanju da se sama naoružava, da se sama oprema. To je vaš prvi i najveći zadatak. Sloboda je razlog postojanja ovog naroda, nešto što ga deli od drugih, i čini vrednijim. Budite i vi takvi, srećan vam praznik.

Ovo je u petak na svečanoj akademiji u prepunom čačanskom Domu kulture, a povodom proslave sedam decenija vojne kompanije "Sloboda", kazao ministar odbrane Aleksandar Vulin.- Kada su vas 1999. NATO agresori bombardovali, mislili su da su vas zatrli, da se nikad više ni vi ali ni naša Srbija nećete dići i nećete podići glavu. Uradili su ono što su osvajači na ovom prostoru činili vekovima, uništavali su i učinili grešku koju su svi osvajači na ovom polju činili. Mislili su da se Srbin i Srbija uništavaju tako što im srušiš kuću ili fabriku, tako što im srušiš most, razoriš put, zatruješ njivu. Mislili su, kao i svi pre njih, da tako, kada nam sruše ono što smo gradili, mogu da sruše i nas. I pogrešili su, kao i svi pre njih - poručio je ministar, i dodao zaposlenima: - Vas 2.300, tvrdoglavih i žilavih, jači ste od onih koji su hteli da unište i vašu kuću, i vaš put i vaš most, i vašu slobodu.

Ministar je radnicima poručio da oni postoje iznad svega da bi opremili i naoružali svoju vojsku.

PONOVO RADE "APARATI" - POSLE niza godina rešen je imovinsko-pravni problem sa AD "Sloboda aparati", preduzećem koje je svojevremeno proizvodilo šporete, usisivače.., tako da će menadžment ulagati i u hale koje su pripadale tom delu fabrike. U stečajnom postupku ostaje još da se reši pitanje magacinskog prostora sa leve stane Lupnjače, u Pridvorici. Pored zanavljanja mašinskog parka, ulagaćemo u automatizaciju i robotizaciju proizvodnje - rekao je generalni direktor "Slobode" Zoran Stefanović.

Ova vojna fabrika, kako se moglo čuti na ovoj svečanosti, vodeća je privredna snaga u Čačku i okolini, i to sa fakturisanom proizvodnjom od 68 miliona evra u prošloj godini. Preduzeće svake godine povećava obima robne proizvodnje, pa samim tim angažuje se i više radnika - trenutno ima ukupno 2.233 zaposlena: na neodređeno njih 1.578, na određeno 538, preko agencije 108.

"Sloboda" skoro 90 odsto svojih proizvoda plasira na strano tržište, i to za tradicionalne kupce sa Bliskog istoka, Jugoistočne Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, Evrope i država bivšeg SSSR.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je odbrambena industrija Srbije u 2017. godini kreirala ukupan profit od 564 miliona dolara, a da očekuje da u ovoj godini taj profit iznosi više od 600 miliona dolara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu, Vulin je rekao da očekuje od međunarodne zajednice na Kosovu "da se ponaša u skladu sa svojim mandatom, da preventivno deluje, a ne da čeka da se nešto desi". Vulin je istakao da sve bezbednosne strukture Srbije budno prate situaciju na Kosovu i da će umeti da odgovore na svaku provokaciju, na svaki pokušaj ugrožovanja ljudi koji žive na Kosovu.

- Nadamo se da Hašim Tači više neće nastaviti sa provokacijama i da više neće izazivati sukobe, nemire i nerede - rekao je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije