Linkovi

Da li se Kina meša u američku politiku?


U dosada najoštrijem napadu na Kinu, Sjedinjene Države su istakle da Peking napada američki politički sistem. Američki potpredsednik Majk Pens je tu optužbu izrekao u svom govoru u četvrtak, ali nije naveo nove konkretne primere kineskog mešanja.

Američki lider Donald Trump već duže vreme naziva kineskog predsednika Ši Đinpinga svojim prijateljem, čak i dok vodi trgovinski rat s Kinom. Ima novih dokaza da je ta veza u nevolji.

U govoru u četvrtak, potpredsednik Majk Pens optužio je Peking da se meša u američku unutrašnju politiku.

“Iskreno rečeno: Liderstvo predsednika Trampa je uspešno, dok Kina želi drugačijeg američkog predsednika."

Pens je ukazao na nedavnu reklamu objavljenu u listu koji izlazi na američkom srednjem zapadu. Bez obzira što su oglas platili kineski državni mediji, oglas je napravljen tako da izgleda kao da je prava vest.

Potpredsednik SAD Majk Pens govori o mešanju Kine u američku politiku, u Institutu Hadson u Vašingtonu, 4. oktobar 2018.
Potpredsednik SAD Majk Pens govori o mešanju Kine u američku politiku, u Institutu Hadson u Vašingtonu, 4. oktobar 2018.

"Peking nastavlja sveobuhvatnu i koordinisanu kampanju kojom bi se potkopala podrška predsedniku, našoj agendi i ključnim vrednostima našeg društva".

"Administracija nije baš precizirala svoje dokaze o načinu na koji Kinezi manipulišu američkim javnim mnjenjem? Da li koriste socijalne medije? Da li zaista raspolažu obaveštajnim sredstvima na terenu u Sjedinjenim Državama, koji to omogućavaju? To ne znamo. Mislim da će u narednim sedmicama verovatno polako podneti dokaze, bar se nadamo, jer optužba je prilično krupna ", ocenjuje Hari Kazianis iz Centra za nacionalni interes.​

Međutim, Pensov govor je zapažen jer je naveo dugu listu američkih prigovora o Kini, uključujući militarizaciju Južnog kineskog mora i navode o zlostavljanju manjinskih verskih i etničkih grupa.

"Mislim da se zna o kojoj politici jer reč: To je strategija zadržavanja za 21. vek. Trampova administracija vidi u Kini suparničku pretnju možda jednako veliku kao što je Sovjetski Savez bio na vrhuncu svoje moći”, kaže Kazianis.

Možda je u pitanju početak još agresivnijeg pristupa Bele kuće Kini.

XS
SM
MD
LG