Vesti

0

Janković (USPRS): Štrajk prosvetara nije završen, napravljen je samo kratak predah

Autor: AP

Izvor: Beta

Janković (USPRS): Štrajk prosvetara nije završen, napravljen je samo kratak predah

Izvor: Foto: PrtScn

"Štrajk prosvetnih radnika završava se potpisivanjem Sporazuma i ispunjenjem štrajkačkih zahteva. U ovom slučaju nije došlo ni do jednog, ni do drugog, tako da mi smatramo da ovaj štrajk nije završen, već smo samo dali kratak predah", rekla je Janković na konferenciji za novinare u Čačku.

Ona je dodala da je štrajk prekinut do usvajanja republičkog budžeta za narednu godinu.

"Ukoliko u budžetu ne bude predviđeno sve kako smo se dogovorili, onda ćemo štrajk nastaviti. Iz pregovara Vlade Srbije i Međunarondog monetarnog fonda proističe da bi prosveta u naredne dve, tri godine trebalo da bude na prvom mestu u izdvajanjima iz budžeta. Povećanje plata treblao bi da bude realizovano početkom sledeće godine, pa ćemo u toj 2019. godini videti tačno na čemu smo", rekla je Janković.

Ona je dodala da Unija više nikada neće potpisivati sporazume sa Vladom Srbije, jer je već imala jedan sporazum iz 2015. godine koji je, prema njenoj oceni, "ostao samo mrtvo slovo na papiru".

Ona je istakla da je zahtev da svi zaposleni u prosveti sa završenim fakultetom budu u devetoj grupi, prvom platnom razredu, ispunjen polovično.

Predsednik većinskog sindikata prosvetnih radnika u Čačku "Sindikata obrazovanja Čačak" (SOČ) i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić rekao je da je na području Moravičkog okruga u štrajku bilo 50 škola.

"Unija je dosledna u odbrani sporazuma iz 2015. godine, tužili smo Vladu Srbije zbog neispunjenog sporazuma. Sada nudimo da se dogovirimo sa Vladom i tražimo posredovanje predsednika države u tome da se ispuni sve ono što je u sporazumu potpisano. Potpisano je da Vlada isplati Svetosavske nagrade prosvetnim radnicima, a podsećam da nisu isplaćene poslednje četiri", rekao je Adžić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR