NOBELOVA NAGRADA ZA MIR: Priznanje borcima protiv silovanja

D. SAVIĆ

05. 10. 2018. u 11:16

Uručenje medalja u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР: Признање борцима против силовања

Foto: EPA

ZALAGANjE za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu donelo je Nobelovu nagradu za mir Denisu Mukvegeu (63), ginekologu iz Konga, i Nadiji Murad (25), pripadnici Jazida, naroda iz Iraka, koja je i sam bila silovana od ekstremista Islamske države.

I Mukvege, koji je lečio žrtve seksualnog nasilja i bio kritičan prema kongoanskoj vladi, i Nadija Murad ugrozili su ličnu bezbednost da bi se borili protiv toga da se žene koriste kao oružje u ratu.

- Denis Mukvege je posvetio ceo život žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Nadija Murad je žrtva koja govori o zloupotrebama počinjenim nad njom i drugima - rekla je predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Mukvege je u bolnici Panzi, koju je osnovao 1999. u Bukavu, na istoku DR Kongo, lečio hiljade žrtava grupnog silovanja, zbog čega su pokušali da ga ubiju 2012. godine. Bio je primoran i da privremeno napusti zemlju.

- Mogli smo svojevremeno da postavimo crvenu liniju protiv hemijskog oružja, biološkog oružja, nuklearnog oružja, a danas treba da stavimo i crvenu liniju protiv silovanja kao oružja u ratu - izjavio je Mukvege za Frans-pres 2016. godine.

Muradova je jedna od oko 3.000 Jazidi žena koje su bile žrtve silovanja i drugog nasilja, u rukama Islamske države, kojoj su zlostavljanja bila deo strategije. Ona je 2014. godine uspela da pobegne, posle tri meseca zatočeništva.

Rešila je da progovori o svojim iskustvima. Pokazala je neobičnu hrabrost u iznošenju svojih i patnji ostalih žrtava. Sa 23 godine imenovana je za prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija za dostojanstvo preživelih trgovine ljudima.

Mukvege i Muradova podeliće priznanje i novčanu nagradu od milion dolara na uručenju u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade, švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela. Nobelova nagrada za mir je jedina koja se dodeljuje u Oslu.

IRAK U FOKUSU

NEDAVNO izabrani irački predsednik Barham Saleh je rekao da nagrada predstavlja i priznanje za sve žrtve "terorizma" u Iraku. Nijedan građanin Iraka do sada nije bio dobitnik Nobelove nagrade za mir.

NOMINOVANIH 331

Norveški Nobelov komitet je ove godine dobio nominacije za 216 pojedinaca i 115 organizacija. Samo nekoliko desetina predloženih imena je poznato, pošto komitet drži spisak nominacija u tajnosti 50 godina, mada oni koji upućuju predloge nekad objave imena svojih kandidata.


— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018



— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018


— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

hahaha

05.10.2018. 12:38

Ako se ovako nastavi ovim tempom naseljavanje islamista po Evropi ,sve zene Evrope ce biti robinje Islamske Drzave za koju godinu.