Vučić: Tačijeva izjava – kontinuirana politika, čekam reakciju međunarodne zajednice

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je izjava Hašima Tačija da je san svih Albanaca "nacionalno ujedinjenje sa Albanijom" izraz kontinuirane politike. Ističe da ga više zanima šta će i da li će neko u međunarodnoj zajednici reagovati na takve izjave.

"Srbija je navikla na politiku Albanaca, a na koju svet ćuti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na otvaranju konferencije "Ka bezbednoj Srbiji".

Misli, kaže, da se političari bave racionalnim stvarima, a ne snovima, i dodao da ga zanima da li će neko na to reagovati.

"Plašim se da će se praviti da to nisu ni čuli, ni videli kao ni mnoge stvari do sada", rekao je srpski predsednik i ponovio da je to kontinuirana politika, na koju smo navikli.

"To nije politika slučajnosti", rekao je Vučić i dodao da se vidi da albanski političari isto pričaju, rade u potpuno istom smeru.

Podsetio je da je nedavno Haradinaj rekao da će od 1. januara biti uklonjene prepreke između Kosova i Albanije, a usledilo je mlako saopštenje Evropske unije, a sve ostalo je, kaže, ćutanje.

"Nas to ne sme da iznenađuje. Treba samo da budemo pripravni i da reagujemo na pravi način", zaključio je Aleksandar Vučić.

Na izjavu Hašima Tačija reagovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin rekavši da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima. 

"Ne moram da se pravdam za uvođenje borbene gotovosti"

Vučić je napomenuo da je uvođenje ili smanjenje nivoa borbene gotovosti njegova isključiva nadležnost kao predsednika države i vrhovnog komandanta, zbog koje ne mora nikome da se pravda, osim da ponudi političko objašnjenje.

Predsednik je novinarima u Beogradu rekao da je stanje najviše borbene gotovosti, uvedeno 29. septembra zbog upada specijalaca na sever pokrajine, ukinuto jer u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost.

Dodao je, međutim, da nema sumnje da to nikada ne može sa sigurnošću da se tvrdi, ali da jedinice Vojske Srbije ne mogu biti u punoj pripravnosti svakoga dana.

Vučić, koji je 29. septembra naredio stavljanje vojske u stanje najviše borbene gotovosti nakon što su kosovski specijalci upali na sever Kosova, juče je naredio dezangažovanje snaga za hitno i brzo reagovanje.

Predsednik je podsetio da se upad jedinica ROSU na sever Kosova nikako nije mogao opravdati, jer je pogažen Briselski sporazum, koji jasno govori ko upravlja regionalnom policijom na severu.

"Srbe niko nije pitao. Nijedan srpski komandant nije znao šta se dešava. Kako mi možemo da znamo šta radite sa vašim snajperima, da nagađamo", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ima naznaka da bi "neki" pokušali da provale preko mosta u Mitrovici i da ga je zato strah ideja Albanaca o tom gradu, ali da na to ukazuje delu međunarodne zajednice, koji ima obavezu da ih u tim stvarima spreči.

"Nije strašno što je Plenković u Mostaru, problem dvostruki standardi"

Vučić je rekao da ne smatra da je strašno što je premijer Hrvatske Andrej Plenković boravio u Mostaru, na izbornoj konvenciji HDZ BiH uoči predstojećih izbora, jer tamo žive Hrvati i dodao da su problem dvostruki aršini kada su u pitanju srpski političari.

Na molbu da prokomentariše Plenkovićev odlazak u Mostar i šta bi bilo da je on otišao danas u Istočno Sarajevo, da ne bi usledile nove optužbe o navodnom mešanju Srbije u izbore u BiH, Vučić je rekao da njemu smeta licemerje onih koji su u plasiranje takvih optužbi uključili i pojedine Srbe, političare, analitičare i medije.

"Nama drugi, neprijatelji nisu potrebni, osim nas samih", dodao je predsednik.

Kaže, "šta god mi da učinimo, bićemo krivi, i kada nešto ne učinimo, za nešto ćemo opet biti krivi".

"Ono što meni smeta je činjenica da se Srbija ne stidi da postavi pitanje, a da na to pitanje nema odgovora. I to da postavi pitanje javno, jer nam je čista savest. Mi radimo dobro i marljivo, ali, da li ćemo zbog toga da budemo ljubimče, kao što su drugi u regionu? Nećemo i sa tim moramo da se pomirimo", rekao je Vučić.

Srbija i Srpska, rekao je predsednik, poštuju BiH i građane koji u njoj žive, ali niko nema prava da nam zabrani da imamo najbolju moguću saradnju sa našim narodom preko Drine.

Predsednik Vučić je ponovio da su svi dobrodošli u Srbiju ako žele da grade škole, bolnice i obdaništa.

I mogu, kako je rekao, da ih nazovu Bosna i Hercegovina. Spreman je kaže i da ih otvori.

"Pozvao sam ih, dođite u Beograd", istakao je i dodao da se, međutim, od tada nisu ponovo javljali.

Ponovio je da ne zna zašto nekima u BiH smeta što se bolnica u Istočnom Sarajevu zove "Srbija".

"Smeta mi kada se grade loši odnosi. Ne smetaju nam vrtići, škole i bolnice, koje bi oni podigli ovde. A želimo najbližu saradnju sa Republikom Srpskom i ona će biti nastavljena", rekao je Vučić.

Vučić je zamolio građane RS da na demokratski, miran način u nedelju obave sve izborne radnje i da već od ponedeljka krene normalan život kako bi moglo da se razgovara o novim projektima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво