ITALIJI PRETI NOVI OPASNI URAGAN: Stižu velike kiše, strahuje se od poplava (VIDEO)
Foto: Reuters

ciklon sa mediterana

ITALIJI PRETI NOVI OPASNI URAGAN: Stižu velike kiše, strahuje se od poplava (VIDEO)

Planeta -

Posle mediteranskog uragana "Zorba" koji je nedavno poharao Grčku, čini se da bio za vikend mogla da nastane još jedna takva pojava.

Mediteranski uragan ili medigan relativno je retka pojava na Sredozemlju. Uprkos tome, neki meteorološki modeli predviđaju da će se ovog vikenda nad Tirenskim morem, zapadno od Italije, razviti novi medigan.

Kako javljaju meteorolozi, oblačna masa koja rotira nad južnim Mediteranom donela je ekstremne količine kiše i posledične poplave istočnoj Siciliji i Kalabriji, a očekuje se da će takvo vreme potrajati i tokom vikenda.

Prema meteorološkom modelu ARPEGE, danas prepodne moguć je razvoj sekundarnog ciklona na severu Sicilije, koji će ojačati i kretati se prema severu. Isti model sugeriše da bi moglo da se radi o toplom jezgru novog mediteranskog uragana.

Iako neke druge prognoze ne predviđaju razvijanje sistema toplog jezgra u petak, oba modela sugerišu razvoj novog ciklona iznad Sardinije. Hoće li se razviti novi medigan ili ne, zavisi od pozicije središta ciklona. Naime, ako centar ostane iznad kopna bez primesa toplijeg vazduha iz smera Tirenskog mora, medigan se neće razviti.

Bilo uragana ili ne, gotovo je sigurno da će u istočnoj Sardiniji, Siciliji i Kalabriji i Apuliji i dalje padati rekordne količine kiše, ponegde i do 200 milimetara, što bi moglo da rezultira opasnim poplavama.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track