Zaboravite Rusiju, SAD imaju novog neprijatelja broj jedan

Američki potpredsednik pojačao pritisak u kampanji protiv Pekinga optužujući Kinu za "maligne" napore da se podrije američki predsednik pred izbore za Kongres.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.10.2018.

10:04

Zaboravite Rusiju, SAD imaju novog neprijatelja broj jedan
Ilustracija: Thinkstock

Kako prenosi AP, Pens je u četvrtak kazao da blede operacije koje Rusija zarad uticaja obavlja u SAD, u odnosu na prikrivene i otvorene aktivnosti koje Kina preduzima kako bi se mešala u izbore za američki Kongres sredinom predsedničkog mandata.

On je, kako se navodi, izneo mere koje Peking preduzima i time podriva Trampovu administraciju, a među njima su javni koraci kao što je usmeravanje kineskih tarifa ka industrijama u SAD koje su ključne za Trumpa na izborima, kao i akcije "iza scene", kao što su prisiljavanje američkih preduzeća da govore protiv Trampove administracije i zastrašivanje naučnika.

Pens je takođe, navodi američka agencija, osudio kineske manevre u Južnom kineskom moru, ugnjetavanje hrišćana, muslimana i drugih vernika i infrastrukturu kineskog predsjednika Si Đinpinga i njegovu inicijativu za spoljnu politiku.

AP napominje da ovakva neuobičajeno ekspanzivna i agresivna kritika Pekinga koju je visoki američki zvaničnik izneo, ukazuje na to da se Vašington možda priprema za konfrontiraniji pristup prema Kini po pitanjima koja su izvan trgovinskog, oko kojeg već postoji sporenje.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjinh poručila je da se Peking protivi Pensovim neosnovanim optužbama i pozvala SAD da prestanu da narušavaju njihove međusobne odnose.

"Ovo nije ništa drugo do govor na osnovu dokaza iz druge ruke, brkanje ispravnog i pogrešnog i stvaranje nečega ni iz čega. Nemamo interes da se mešamo u unutrašnja pitanja SAD i u izbore", poručila je Hua u saopštenju.

Međutim, Pens je kazao da akcije Pekinga samo potvrđuju jednostavnu poruku koja glasi "Kina želi drugog američkog predsednika".

"Peking je angažovao prikrivene glumce, kontrolisane grupe i propagande da preokrenu percepciju Amerikanaca o politici Kine. Kao što mi je pre nedelju dana rekao jedan visoki obaveštajni zvaničnik, ono što Rusi rade pada u senku u odnosu na ono što Kina radi širom ove države i Američki narod zaslužuje da to zna", rekao je Pens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: