Dostupni linkovi

Pens: Zloćudno uplitanje Kine u politiku SAD


Američki potpredsednik Majk Pens optužio je Kinu da koristi različita “zločudna” sredstva u cilju uplitanja u američku politiku i podrivanja predsednika Donalda Trampa uoči izbora za Kongres u novembru, kao odmazdu zbog njegove trgovinske politike, kao i nesmotrene vojne akcije u Južnom kineskom moru.

Američki predsednik Donald Tramp prošle sedmice je u govoru u UN naveo da se Kina upliće u izbore za Kongres 6. novembra.

Kina je negirala njegove tvrdnje. Ni Tramp ni Pens nisu pružili čvrste dokaze za optužbe protiv Kine, javlja Rojters.

"Peking koristi politička, ekonomska i vojna sredstva, kao i propagandu, da pojača uticaj radi promovisanja svojih interesa u SAD", rekao je Pens u govoru u istraživačkom centru "Hadson Institut" u Vašingtonu.

On je dodao da je Kina sada proaktivnija u tom smislu nego ikada ranije “mešajući se u američku demokratiju”.

Pens je istakao da je Peking “mobilisao skrivene aktere, isturene grupe i propagandne instrumente da bi promenio američku percepciju kineske politike” te da usmerava svoje carine prema američkim državama u kojima Tramp ima snažnu podršku.

Rojters navodi da se postavlja pitanje da li Tramp i njegovi saradnici nastoje da skrenu pažnju sa istrage o mogućim vezama njegovog izbornog štaba iz 2016. sa Rusijom koja je optužena da se mešala, te da optuži Kinu ukoliko republikanci loše prođu na izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG