U Srbiji godišnje oboli oko 2.800 muškaraca 1Foto: Youtube/ Urološka klinika

Edukativna radionica o karcinomu prostate, odnosno o najnovijim trendovima u njegovom lečenju održana je u Beogradu, u hotelu Le Petit Piaf, a glavni cilj ove radionice je podizanje svesti o karcinomu prostate kao najčešćem i najsmrtonosnijem karcinomu kod muške populacije posle raka pluća.

Kako je rečeno na ovom skupu, zloćudni rak prostate vrlo često ostaje neprepoznat na vreme, a samim tim je neadekvatno lečen i rezultati su loši. Radionica je ponudila neke odgovore o epidemiologiji, prevenciji, blagovremenom prepoznavanju simptoma, kao i o dijagnostičkom i najnovijem terapijskom pristupu kod obolelih od raka prostate.

Karcinom prostate je trenutno najčešće maligno oboljenje kod muškaraca u Evropi i SAD i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća. Gotovo svaki sedmi muškarac se tokom života susretne sa rizikom da dobije kancer prostate. U Srbiji godišnje oboli skoro 2.800 muškaraca, a t gotovo 900 osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Samo prevencijom, ranim dijagnostikovanjem i pravovremenim lečenjem može se smanjiti ova sumorna statistika, poručili su učesnici radionice.

Na radionici su govorili neki od naših najpoznatijih urologa i onkologa sa velikim iskustvom u lečenju karcinoma prostate, kao što su direktor Klinike za urologiju KC Srbije, prof. dr Zoran Džamić, dr Siniša Radulović, predsednik Udruženje medikalnih onkologa Srbije. i dr Nada Babović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a o ovoj bolesti je iskustva preneo i Slobodan Mojsin iz Udruženje pacijenata Srbije sa rakom prostate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari