Dostupni linkovi

FBI nije potvrdio optužbe protiv Kavanaugha


Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh

Izvještaj američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) nije potvrdio optužbe protiv kandidata za Vrhovni sud SAD-a Bretta Kavanaugha, tvrde republikanski senatori koji traže da se za vikend glasa o njegovom izboru.

Predsjednik senatskog Komiteta za pravosuđe Chuck Grassly je rekao da tvrdnje da je Kavanaugha seksualno zlostavljao Christine Blasey Ford prije više od tri decenije u izvještaju FBI-ja nisu potvrđene i da "nisu pronađene ni naznake neprimjerenog ponašanja kandidata za Vrhovni sud".

"Nema ništa u izvještaju što nismo već znali", rekao je Grassly.

S druge strane, demokratska senatorka Dianne Feinstein ocijenila u kratkom obraćanju medijima da izvještaj FBI-ja o optužbama sudije Kavanaugha izgleda kao proizvod "nekompletne istrage".

Ona kaže da FBI nije tokom kratkotrajne istrage ispitao niti sudiju Kavanaugha, niti Ford, kao ni brojne druge svjedoke i njihove kolege iz tog perioda koji su prethodih dana javno u medijima svjedočili o njegovom ponašanju u tom periodu.

Feinstein je rekla da izgleda da je Bijela kuća "blokirala FBI da obavi svoj posao". "Demokrate su se saglasile da obim istrage bude ograničen, ali se nismo usaglasili da Bijela kuća treba da veže ruke FBI-ju".

Portparolka američkog predsjednika Sarah Huckabee Sanders takođe je saopštila da u izvještaju FBI-ja nema ništa novo i da Bijela kuća očekuje da će Senat glasati o njegovoj nominaciji.

"Nismo saznali ništa novo i na bazi onoga što smo znali prije, osjećamo se veoma sigurno", rekla je Sandres.

Senatu se nakon toga obratio lider republikanske većine Mitch McConnell koji je rekao da optužbe protiv Kavanaugha "nisu potvrđene" od strane FBI-ja.

U međuvremenu je jedan od neodlučnih, a ključnih republikanskih senatora, Bob Coorker rekao da će podržati izbor Kavanaugha.

Pročitajte - Trumpov napad na Fordovu: Nervoza pred izbore?

XS
SM
MD
LG