');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

DOPUNJEN ZAKON U Crnoj Gori ko ne ustane za himnu plaća kaznu do 2.000 EVRA

Ko ne bude ustao za vreme intoniranja crnogorske himne platiće kaznu između 300 i 2.000 evra, predviđeno je predlogom izmena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji je utvrdila vlada u Podgorici.

PodgoricaOverview wiki Foto: Wikipedia
PodgoricaOverview wiki

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je posle sednice vlade da se izmenama uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država, odnosno opština, da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smešteni ti organi i ustanove.

On je rekao da se u Predlogu izmena i dopuna Zakona uvodi obaveza da se stoji tokom izvođenja himne Crne Gore, a da se uvode kaznene odredbe za nepoštovanje te zaknske odredbe.

Kako je precizirao, kazna za fizička lica koja ne ustanu tokom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 evra.

- Izmenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.00 evra, za fizička lica od 300 do 2.000 evra, a za preduzetnike od 300 do 6.000 evra - rekao je Bogdanović, prenosi RTCG.