Svijet

SAD optužile sedmoricu "oficira ruske vojske“ za hakovanje

SAD optužile sedmoricu "oficira ruske vojske“ za hakovanje
Foto: Ilustracija | SAD optužile sedmoricu "oficira ruske vojske“ za hakovanje

VAŠINGTON - Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je sedmoricu navodnih ruskih oficira za sajber-napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i Svjetsku anti-doping agenciju (VADA).

Navodni "ruski oficiri“ optuženi su za sajber-napade sportskih organizacija, hemijskih laboratorija i nuklearne kompanije u SAD, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Trojica od ovih "ruskih oficira“ optuženih za sajber-napade već su optuživani za miješanje u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

"Danas objavljujemo optužbe protiv sedmorice ruskih vojnih oficira za narušavanje niza zakona SAD i zlonamjernih sajber-aktivnosti protiv SAD i njihovih saveznika“, rekao je na brifingu pomoćnik američkog državnog tužioca za nacionalnu bezbjednost Džon Demers.

Ranije je Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo da su obavještajne službe zemlje spriječile hakerski napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, koju su navodno pokušala da izvedu četiri državljanina Rusije. Kako je izjavila holandska ministarka odbrane Ank Bejleveld, osumnjičeni Rusi su 13. aprila protjerani sa teritorije Holandije.

Izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije nazvao je ove optužbe zapadnom špijunomanijom. Pri tome je drugi izvor u ministarstvu objasnio da Moskva već ima pristup informacijama ove organizacije, tako da su optužbe apsolutno neosnovane.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije