Ekonomija

2

Mali: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto

Autor: JU

Izvor: Beta

Mali: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Mali je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka prve kontrole novog programa sa Međunaodnim monetarnim fondom rekao da će povišicu dobiti penzioneri čija su pimanja manja od 32.285 dinara.

Ministar je zahvalio šefu misije MMf-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru, za koju je ocenio da je veoma važna.

Podsetio je da je ukinut zakon o privremenom umanjenje penzija i da će svi penzioneri imati veće penezije od osam do 13,3 odsto.

Mali je zahvalio penzionerima jer su podneli težak teret reformi.

Najavio je da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati u 2020. godini i na taj način dodatno osigurati stabilnost isplata penzija.

"Doneta je i odluka o faznom napuštanju zakona o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna preduzeća, javno-komunalna preduzeća, koji deo svojih plata kroz uštedu uplaćuju u budžet", rekao je Mali i dodao da se radi na sprovodnju reforme plata.

Istakao je da je dogovoreno koliki je prostor za povećanje plata od 2019. gdoine, a da će do kraja oktobra izaći sa preciznim podacima koliko će to povećanje biti.

 

Stimulativne mere za privredu

Ministar finansija najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje  zarada smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"Time dajemo jasan i snažan signal privrednicima i investitorima da smo krenuli putem da opterećenje plata bude što manje, da budemo što konkurentniji i na taj način da motivišemo i pospešimo novo zapošljavanje u Srbiji", rekao je on na konferenciji za novinare.

Do kraja oktobra, kako je rekao, biće utvrđen predlog novog zakona o naknadama, za šta je dobijena saglasnost MMF-a, i biće ukinuti pojedini parafiskalni nameti.

"To je veoma važna mera, jer privrednici traže previdljivost oko naknada i mi ćemo im to kroz ovaj zakon i omogućiti", rekao je Mali.

Treća mera odnosi se na povećanje konkurentnosti i to je novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva i na taj način će se ubrzati obračun amortizacije.

 "Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. godine više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine, kako bi pospešili rast ekonomije", rekao je on. Najavio je da će u budžetu za 2019. godinu biti nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara, što je 25 milijardi više nego 2018. godine.

Mali je najavio i stimulativne mere za inovativne tehnologije, koje će do kraja oktobra biti definisane.

"Osim paketa stimulativnih mera za privredu, donećemo i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti, koji ćemo predstaviti krajem oktobra, a koje će stupiti na snagu od 1. januara 2019. godine", najavio je ministar.

On je istakao da je započet i proces modernizacije i transformacije Poreske uprave, koja ide u dobrom pravcu, a što je takođe jedan od prioriteta.

"Predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave posetili su FPN Finances u Briselu kako bi razmenili iskustva u domenu fiskalizacije, a naredne nedelje boraviće u Slovačkoj, kako bi se upoznali sa tamošnjim iskustvima", rekao je Mali i dodao da će se sprovoditi reforma poreskog sistema u celini.

Ministar je istakao da je većina predviđenog u programu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom već pokrenuta, i napomenuo da je osim rešavanja statusa RTB Bor, važna i uspešna privatizacija PKB-a.

 

Mali: MMF zadovoljan napretkom Srbije, i 2019. odlični rezultati

Siniša Mali izjavio je danas da su sa MMF-om usaglašeni fiskalni rezultati za 2018. godinu, i da se očekuje suficit budžeta od 28,3 milijardi dinara (0,6 odsto BDP), a i guvernerka Jorgavanka Tabaković je izjavila da je zadovoljna postignutim."Ovo je treća godina da ćemo imati suficit u budžetu i rekordna godina po privrednom rastu", rekao je Mali novinarima u Beogradu.

On je za 2019. godinu najavio nastavak pozitivnih kretanja i privredni rast od 3,5 odsto, uz stabilnu i nisku inflaciju od 2,3 odsto.

Planirani rezultat za 2019. godinu je da deficit bude od oko 28 milijardi dinara (0,5 odsto BDP).

Jedan od ciljeva iduće godine biće povećanje efikasnosti upravljanja u javnim preduzećima.

Mali je naveo da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala 4,9 odsto privrednog rasta, što je svrstava u najbrže rastuće ekonomije Evrope.

Ističući da su tokom čitave 2018. godine fiskalni rezultati bolji od planiranih, ministar finansija je rekao da je u državnom budžetu na kraju septembra suficit bio 49,3 milijarde dinara.

"Javni dug centralnog nivoa vlasti na kraju septembra je smanjen na ispod 56 odsto BDP. Planirano je da učešće javnog duga u BDP-u do kraja 2018. godine bude blizu 50 odsto, a da na početku 2019. godine bude i manje od toga. Naša intencija je da javni dug bude još niži, s obzirom na to da se smanjenjem javnog duga smanjuju i izdaci za kamate i otvara prostor za veće investicije i veće plate i penzije", kazao je Mali.

Stopa nezaposlenosti, kako je dodao,u drugom kvartalu ove godine iznosila je 11,9 odsto.

Siniša Mali je rekao da je u prvoj polovini 2018. godine neto-priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,3 milijarde evra, što je za 8,6 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf rekao da je da program sa MMF-om ima određeni broj ciljeva koji su dogovoreni sa vlastima Srbije i koji treba do određenog perioda da se realizuju.

"Kada se radi radi o tome gde smo sada u odnosu na ono što je objavljeno u julu, došlo je do manjeg kašnjenja u definisanju parametara za reformu sistema plata u javnom sektoru, objavljivanju tendera za privatizaciju Petrohemije i usvajanje novog zakona o inpekcijskom nadzoru", rekao je Ruf.

On je rekao da je sa da Sinišom Malim razgovarao kako će se to pitanje kašnjenja rešiti u narednim mesecima.

Mali je na to rekao da će do kraja februara naredne godine biti započet proces privatizacije Petrohemije, a da se izmene zakona o inspekcijskom nadzoru nalaze u javnoj raspravi i da će to biti završeno do kraja novembra.

"Apsolutno smo posvećeni reformi plata i to je ogroman projekat, četiri godine se radi na tome. Optimista sam da ćemo ga u narednih par nedelja dovesti do kraja", rekao je Mali.

Guvernerka Jorgavanka Tabaković je izjavila da je Narodna banka Srbije zadovoljna saradnjom sa MMF-om i Vladom Srbije, kao i ostvarenim rezultatima.

Istakla je dva podatka koji ilustriju šta konkretno znači dobra koordinacija i saradnja Vlade i NBS, odnosno koordinacija menetarne i fiskalne politike.

"Danas u portfelju dinarskih hartija od vrednosti Srbija ima više od 60 odsto HOV (hartija od vrednosti) sa ročnošću dužom od pet godina. To znači da investitori veruju u budućnost i održiv rast Srbije, i zato ulažu u dugoročne hartije. Pre četiri godine kamata na te hartije, kada su prvi put ponuđene, iznosila je 14 procenata, a danas iznosi 4,8 procenata", istakla je guvernerka i navela da je to merljiv rezultat poverenja onih koji ulažu u Srbiju.

Tabaković je rekla da je u privatnom sektoru u Srbiji sada zaposleno ;200.000 ljudi više nego pre četiri godine.

Podsetila je i da je ostvarena makroekonomska stabilnost, inflacija je niska, postignuta je stabilnost cena.

Tabaković je kao značajan rezultat podvukla i snižavanje mase problematičnih kredita, čije je učešće u ukupnom obimu odobrenih kredita danas svega 6,5 procenata.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

"Zivimo ovaj zivot kao po kazni"

Sve ovo oko penzija ,koje se u kapitalizmu izjednacavaju kao u socijalizmu i to racunicom pojedinaca je velika sprdnja i pojedinac se mora ustinuti da se uveri da li je ziv i da li mu zeludac ovo moze svariti!Svi validni parametri na osnovu kojih se nekada obracunavala ova vrsta imovine,padose u vodu pred silinom -cega i koga???Umni rad se izjednacio sa kurirskim i posto,ziveci pod svakodnevnim szresom i sekiracijom sta nam se to desi necemo jos dugo ziveti,ne morate nista davati,"povecavati",vratite dug od 2014-te iz kamatu u sto manje rata da to krckamo i mognemo pipiti neku kavu u restoranu-toliko dostojanstva dugujete oronulim i vremesnim sunarodnicima.Predlazem,da u jednoj od narednih emusija"PlJIZ"sa Petrovicem,Ljubicicem,Zaneticem vidimo na satirican nacin obradjenu temu o penzijama-bar da se otuzno nasmejemo!"Hej,ne pitaj,jer zivim ovaj zivot kao po kazni"!!!

O, hvala ti dobrotvore naš!

"Mali: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto..." ... - Auuuu, velikodušno zaista! O, hvala ti, o hvala ti, dobrotvore naš! Pa to je celih 1.614,25 dinara više mesečno! (Od čega li si otrgao to: od jarbola? od gondole? Pa, niiijee trebalo: nema veće sreće od vožnje gondolom!)