Aktivisti SDS koji je ispalio zolju preti 10 godina zatvora

O. MATAVULj

04. 10. 2018. u 06:00

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora Aleksandru Radiću (42). Terete ga za izazivanje opšte opasnosti i uznemirenje javnosti

Активисти СДС који је испалио зољу прети 10 година затвора

Privođenje Aleksandra Radića Foto Nezavisne

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora Aleksandru Radiću (42), aktivisti SDS iz Čelinca, osumnjičenom da je ispalio "zolju" na poslovnu zgradu Koncerna "Agram" u Banjaluci.

Portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je Radić osumnjičen da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti, i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

- Osumnjičeni je, zajedno sa nepoznatim licem ili više njih, 30. marta oko 23.40 iz ručnog raketnog bacača M-80 ispalio raketu na poslovnu zgradu "Agram investa" u Bulevaru Srpske vojske - saopštila je Đaković Vidovićeva.

Ona pojašnjava da je nakon saslušanja tužilac zatražio pritvaranje osumnjičenog.

- Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bekstva osumnjičenog, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uklanjanjem tragova ili uticajem na svedoke i saučesnike, ali i zbog same težine krivičnog dela za koje se može izreći kazna od deset godina zatvora i uznemirenja javnosti - navode u Tužilaštvu.

O pritvoru će odlučivati Osnovni sud u Banjaluci. Podsetimo, Radić je uhapšen preksinoć i prema informacijama iz policije, njegov DNK profil se poklopio sa tragom pronađenim na odbačenom lanseru "zolje". Inače, projektil je pogodio prozor kancelarije na devetom spratu i završio u plafonu, ali se nije aktivirao.

MOTIV I OPTUŽBE

MINISTAR unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da je jedan od motiva napada bilo narušavanje bezbednosti u Banjaluci da bi se policija prikazala nesposobnom da štiti narod. Tvrdio je da sve ima političku pozadinu, što su iz opozicije demantovali, navodeći da Lukač zloupotrebljava svoju funkciju u predizborne svrhe, i da će ga tužiti zbog klevete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)