Najnovije vesti
Vesti Svet
Kurc po četvrti put sa Putinom

Kurc po četvrti put sa Putinom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sastao se večeras, po četvrti put u ovoj godini, sa predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Vladimir Putin, Sebastijan Kurc, EPA -  ANATOLY MALTSEV Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA;
Vladimir Putin, Sebastijan Kurc, EPA - ANATOLY MALTSEV

Kurc i Putin otvorili su zajedno izložbu u Eremitažu „Carske metropole: Sankt Peterburg – Beč“.

Kurc je, povodom susreta sa Putinom, kazao da je dijalog sa velesilom Rusijom važan.

Kurc, koji nije samo u svojstvu šefa austrijske vlade, već i predsedavajućeg EU, razgovarao je, pre dolaska u Rusiju telefonski sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom.

On je ujedno poručio da je stav Austrije jasan po pitanju sankcija EU, objašnjavajući da je neophodno odlučno reagovati na rusku agresiju i da Moskva mora da prekine sa kršenjem međunarodnog prava.

Foto: LEXEI NIKOLSKY / EPA;

Kurc ističe da je dugoročno gledano mir u Evropi moguć samo sa Rusijom, zbog čega namerava i u budućnosti da traži kontakt sa Moskvom u cilju smanjenja napetosti.

Izložba, koju su otvorili, podseća na vreme kada su Marija Tererizija i Katarina Velika vladale.

Prilikom otvaranja izložbe su Kurc i Putin podvuklo iskreno ophođenje jedni s drugima.

Kurc je naglasio da i pored različitih pogleda na geopolitička pitanja treba održati dijalog i susretati se s iskrenošću.

Putin je pohvalio izložbu, na kojoj se prikazuju 14 slika parova Eremitaža i Muzeja istorije umetnosti iz Beča, kao važan doprinos bilateralnim odnosima.

Kurc je naglasio da je umetnost zajednički jezik naroda i da su izložene slike svedoci zajedničke istorije.

Inače ruski predsednik se, u razgovoru sa Kurcom, osvrnuo i na projekat gasovoda „Severni tok 2“, rekavši da je veoma važan za čitavi evropski kontinent.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu Putin je izrazio nadu da Evropa neće pokazati slabosti i da će ovaj projekat biti realizovan.

"Svi znaju za tužnu sudbinu jednog drugog projekta Južni tok", podsetio je on.

Kazao je da želi kod Severnog toka 2 da cela Evropa ne pokaže ponovo “slabosti i nesposobnost” kao Bugarska.

Foto: LEXEI NIKOLSKY / EPA;

Istakao je da je Rusija pouzdani isporučivač energenata, te ukazao da postoje i druge opcije, koje su skuplje i koje smanjuju konkurentnost Evrope.

Gas iz SAD je, prema njegovim rečima, za 30 odsto skuplji, te bi bila “glupost” i “razbacivanje sredstava“.

Kurc je podržao Severni tok 2 i naglasio da se radi o obezbeđivanju energetske sigurnosti kroz diverzifikaciju izvora i ruta.

On je rekao da je u interesu EU da odgovorno deluje, s tim u vezi, te i dodao da se interesi Ukrajine, kao važne tranzitne zemlje, moraju sačuvati.