"Razgraničenje je mračna kombinacija"

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je da je ideja o razgraničenju Srbije i Kosova "mračna kombinacija" koja deluje kao veliko poniženje.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2018.

21:57

Getty Images

Bivša funkcionerka Liberalno-demokratske partije je u intervjuu za Radio Sarajevo rekla da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači napravili plan razgraničenja, ali da su mnogi iz sveta "izgleda mnogo legli na rudu da dođe do toga".

"Meni to izgleda kao veliko poniženje, dakle, da Srbija mora i svoju teritoriju da daje za tu 'mjenjažu'. Dakle, da oni daju severno Kosovo, a mi da damo Preševsku dolinu. Drugo, šta ćemo sa Srbima na jugu Kosova koji su većina dole? Šta će to da bude - neki egzodus? Meni to izgleda kao dosta mračna kombinacija", rekla je Pešić.

Kazala je i da ta ideja s pravom izaziva zabrinutost i zebnju na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini.

"Ako krenu etnička razgraničenja na Balkanu, možemo vrlo lako da ponovo završimo u nekakvom ratu i zato sam ja protiv toga. To nije moj princip", upozorila je Pešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

13 h

Podeli: