Почетак Актуелно Металургија Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода

Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода

8 друго читање
0
0
1,760

Топионица дала 7.267 тона анода

Прерађен сав концентрат из домаћих рудника и увоза, уз искоришћења бакра од 98,1 одсто, а пројектовано је 98,5 процената! – Из сопствених сировина 3.310 тона катода. – Октобар започет са 750 ћелија у Електролизи, што значи да је мобилисано 5.206 тона и да очекујемо још бољи месец – каже директор ТИР-а Владимир Јаношевић. – Одлична производња плавог камена – септембра 107, а од почетка године преко 1.000 тона. – Има још посла на смањењу хладних материјала у делу конвертовања
Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода ТИР
. – Топионица је у септембру примила 1.925 тона бакра у концентрату из „Великог Кривеља“, 230 тона из Јаме, 1.623 тоне из Рудника бакра Мајданпек, што је укупно 3.779 тона сопствених сировина. У увозном концентрату је стигло 2.400 тона „црвеног метала“ тако да је укупно прерађено 6.179 тона. Имајући у виду да је на крају месеца на бедингу била једнодневна залиха концентрата, јасно је да је све што је стигло прерађено и Електролизи до краја месеца предато 7.287 тона анодног бакра.То значи да су са ливне машине дневно, у просеку, силазиле по 243 тоне анода. Према оцени директора Топионице и рафинације Владимира Јаношевића, агрегати су радили стабилно, што потврђује и поменута бројка од преко седам хиљада тона анодног бакра. У новој енергани произведено је и 306 мегаватсати електричне енергије из вишка паре, што се сматра солидним остварењем имајући у виду количину топлоте која се ослобађа у Топионици.
Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода У месецу који је за нама постигли смо искоришћење бакра из свежих сировина, односно концентрата, од 98,1 одсто, што је веома близу пројектованом од 98,5 процената – каже Јаношевић. – Да није било дводневног застоја крајем месеца због квара у трафо-станици „Бор 3“ стигли бисмо и до планираних 7.500 тона анода. Фабрика сумпорне киселине је добро испратила рад Топионице (оне иначе не могу једна без друге) и произвела 26.301 тону киселине чији је пласман „Еликсиру“ стабилан тако да нема залиха које би угрожавале производњу. Задовољан сам како су радила ова два погона с обзиром на „кратке шарже“ (данас за сутра) што је врло неповољно за рад топионице јер сваки пут треба наново „хранити“ подацима „адвајзер“ – програм који води процес. Препорука је да имамо шаржу за четири-пет дана, а не да дневно прилагођавамо параметре флеш-пећи.
Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода Електролиза је у септембру дала безмало 5.600 тона катоног бакра, од којих је 3.310 тона из сопствених концентрата. Јаношевић посебно наглашава да је овај погон ушао у октобар са врло добрим количинама мобилисаног бакра. Реч је о 750 ћелија, уз тенденцију раста, што значи да је мобилисано 5.206 тона. – То је добар предуслов за рад у месецу пред нама и октобра свакако рачунамо на више бакра него у септембру. Не очекујемо никаква изненађења и само правимо планове да што више повећамо производњу. Ретур из Електролизе у деветом месецу био је 16,29 процената, а просек од почетка године 13,06 одсто. Производња плавог камена је одлична. Са септембарских 107 тона већ смо премашили 1.000 тона од почетка године и то је изванредан податак ако знамо да је годишњи максимум око 1.400 тона. Производња бакар-сулфата је добра зато што имамо довољно сировина, односно ћелија у раду, па тако и довољно електролита, а та фабрика управо користи његов вишак из процеса и како расте број активних ћелија расте и производња плавог камена. Племенити метали су на нивоу планираних с обзиром на добар прилив анодног муља из Електролизе и очекујемо већу производњу у односу на прошлу годину.
Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода Стара Енергана је протекли месец искористила за припрему агрегата (три котла), па је застој у Електролизи због испадања трафо-станице био прилика да прискочи њеном грејању. Стари котолови су припремљени за грејну сезону. И погон Транспорта је превезао све што се од њега очекивало.
У погонима за прераду бакра стање је непромењено, а познато је да су остали без тржишта и да су са застарелом технологијом. У Фабрици бакарне жице дипформинг линија је потпуно угашена, ради само синтерметалургија, односно погон синтер-ламела за војну индустрију и „Агромеханику“. У њему је остало 30-ак радника, а остали су распоређени у друге погоне ТИР-а.
Металурзи у септембру произвели 5.600 тона катода Погон прераде (водомери и арматуре за водоводе) у оквиру Ливнице, такође је потпуно заустављен и тамо су само људи који одржавају опрему. Једино што ради, и то пуним капацитетом, јесте Ливница фазонских одливака. Реч је о уметничком ливу за потребе разних купаца, опслуживању РТБ-а чаурама и наливању лежајева великих дробилица. И ту је ангажовано 40-ак људи, док су остале линије Ливнице – конти ливење месинга, бронзе, бакарних трупаца – заустављени из бројних разлога, а људи такође распоређени у погонима ТИР-а који раде.
Септембар сматрам доста успешним месецом у металургији – закључује Јаношевић. – Првенствено због тога што смо прерадили све што смо добили и што смо на добром путу у погледу искоришћења бакра из концентрата. Управо радимо на томе, посебно у делу конвертовања, где смо колико-толико смањили стварање хладних материјала. Али, ту треба још доста да се ради, јер се хладан материјал ту и највише ствара. После ремонта, Сумпорна добро ради, дуваљка прихвата и преко 140.000 кубика гаса на час, сређене су зоне контактног котла тако да су добре измене. Наравно, увек може боље, али с обзиром на околности рада металуршких линија у септембру – задовољан сам и надам се да ће октобар бити успешнији, имајући у виду мобилисани бакар којим га започињемо.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…