Najnovije vesti
Vesti Politika
Skupština Srbije: Usvojen dnevni red, RFZO dobija dve milijarde za lečenje RETKIH BOLESTI

Skupština Srbije: Usvojen dnevni red, RFZO dobija dve milijarde za lečenje RETKIH BOLESTI

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas, posle skoro dva dana, dnevni red i započeli raspravu o više predloženih zakona, među kojima je i tačka koja se odnosi na rebalans finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 2018. godinu.

expoze_090816_foto Dusan Milenkovic 0031_preview Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
expoze_090816_foto Dusan Milenkovic 0031_preview

Predsednica Odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je da je taj Odbor dao saglasnost za izmenu finansijskog plana, a na toj sednici je rečeno da će ukupno uvećanje sredstava iznositi 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Foto: RAS / RAS Srbija

Tomić je istakla da je Vlada Srbije napravila sistem da i pored ekonomskih reformi, postoje finansijska sredstva za lečenje dece u inostranstvu.

- Plaća se direktno bolnicama u inostranstvu, što je veoma važno, da se otkloni bilo kakva sumnja da se budžetska sredstva troše na ovakav ili onakav način, ali moram da kažem da je RFZO doživeo veliku transformaciju. Od 2013. godine do danas, pored digitalizacije, uspostavljena je šestomesečna kontrola faktura što znači da se svaki dinar kontroliše - rekla je Tomić u parlamentu.

Ona je dodala da su uspostavljeni fondovi za različite vrste bolesti koji nikada do sada nisu bila definisana budžetom Srbije, kao i da prvi put RFZO, uz pomoć odredjenih finansijskih sredstava, vrši nabavku inovativnih lekova najnovije generacije.

Današnji dan u parlamentu započeo je utvrđivanjem dnevnog reda aktuelne sednice. Zbog nedostatka kvoruma, taj posao je prekinut juče popodne, a do tada je opozicija obrazložila oko 60, od oko 170 podnetih predloga za dopunu dnevnog reda.

Među predlozima za dopunu dnevnog reda bile su izmene i dopune različitih zakona, kao i formiranje više anketnih odbora, ali su oni odbijeni.Odbijen je i Predlog zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodina, Predlog zakona o udžbenicima, Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Poslanici DS predložili su da se donese zakon o prestanku važenja Zakona o visokom obrazovanju, kao podrška peticiji koju je pokrenula naučna zajednica.

Marijan Rističević
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Marijan Rističević

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević zatražio je da se dnevni red dopuni predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za afere povezane sa bivšim predsednikom Skupštine opštine Smederevska Palanka Radoslavom Milojičićem i nenamenskim trošenjem sredstava.

Poslanica DS Maja Videnović je obrazložila zašto želi da se na dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, tvrdeći da u medijskom prostoru "imamo medijski haos i da je jedan od glavnih krivaca za nepoštovanje zakona takozvani REM". Ona je navela da je nacionalna frekvencija javno dobro i da je nebitno da li je korisnik nacionalne frekvencije državni ili privatni vlasnik.

Maja Videnović
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Maja Videnović

Ista poslanica zatražila je formiranje anketinog odbora radi utvrdjivanja činjenica i okolnosti koje su pratile događaje koji su se desili pre i tokom polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Formiranje anketnog odbora zatražila je i njena stranačka koleginica Gordana Čomić, sa ciljem da se utvrde činjenice u vezi sa helikopterskom nesrećom u Srbiji.

Demokrate su zatražile i da se dnevni red dopuni Predlogom zakona o prestanku važenja Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije, izmenama Zakona o glavnom gradu, Predlogom zakona o radu...

Šta će poslanici razmatrati?

Na dnevnom redu sazvane sednice su izmene i dopune Zakona o zašštiti žživotne sredine i više međudržavnih sporazuma. Poslanici će razmatrati Sporazum vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, i Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa.

Pred poslanicima je i potvrđivanje Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi.

Među 12 tačaka dnevnog reda je i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Osnovnog suda u Somboru koji je podneo Odbor za pravosuđe, držžavnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i utvrđivanje sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Pored toga, na dnevnom redu je i izbor članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije koje su podnele poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, Socijaldemokratske partije Srbije i Dosta je bilo.

Utvrđivanje dnevnog reda počelo je juče, pa je prekinuto zbog nedostatka kvoruma, pa je nastavljeno danas.