Najnovije vesti
Vesti Svet
UZBUNA U PENTAGONU Stigla dva pisma za koje se sumnja da sadrže SMRTONOSNI OTROV, jedno namenjeno Matisu

UZBUNA U PENTAGONU Stigla dva pisma za koje se sumnja da sadrže SMRTONOSNI OTROV, jedno namenjeno Matisu

Pentagon je saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin, uključujući i pismo upućeno američkom ministru odbrane Džimu Matisu.

The_Pentagon_US_Department_of_Defense_building Foto: Wikimedia / RAS Srbija
The_Pentagon_US_Department_of_Defense_building

Neimenovani zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je reč o dve koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu.

U saopštenju Ministarstva za odbranu navodi se da je objekat za sortiranje pošte, koji se ne nalazi u glavnoj zgradi, pod karantinom, a da Federalni istražni biro (FBI) analizira koverte koje je u ponedeljak otkrila policija Pentagona.

Prema izvorima Glasa Amerike, početni testovi na ricin bili su pozitivni.

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov.

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Beloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi.

Ubrzo posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Vašingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi a u tom incidentu stradalo je pet osoba, podseća VOA.