Nemačka pronašla rešenje za stare automobile na dizel

Nemačka vlada je pronašla rešenje za milione Nemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su partije u vladajućoj koaliciji.
Nemačka pronašla rešenje za stare automobile na dizel
Foto: 021.rs
Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijaldemokrata su objavili "koncept za čist vazduh i obezbeđivanje kretanja kroz gradove". Detalji će biti predstavljeni danas.  
 
Političari i autoindustrija mesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjivanja vozila s dizel motorima, tehnologije izmišljene u Nemačkoj. Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koji su varanjem na testovima zagađenja izazvali krizu. "Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati", rekla je juče ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce iz SPD.  
 
Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamena delova na automobilima, olakšice prilikom zamene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova.  
 
Probleme vladi je stvorilo i to što je više nemačkih sudova zapretilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagadjenijih gradova. I sama mogućnost uvođenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udeo na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.  
 
Ministar saobraćaja Andreas Šojer je rekao da vlada želi da izbegne zabrane saobraćanja.
  • Veljko

    02.10.2018 17:56
    ZAključak
    Naši "polovni biznismeni" već trljaju ruke. Biće posla, a i skidanja kilometraže!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.