Podrška neutralnoj Srbiji u njenom boju za rešenje na Kosovu

E. V. N.

02. 10. 2018. u 15:01

Tokom dvočasovnog otvorenog razgovora Vladimir Putin garantovao Aleksandru Vučiću da će nastaviti da štiti teritorijalni integritet naše države

Подршка неутралној Србији у њеном боју за решење на Косову

Predsednici Vučić i Putin u Moskvi Foto Tanjug

RUSKA Federacija i Vladimir Putin lično nastaviće snažno da podržavaju teritorijalni integritet Srbije i njenu diplomatsku borbu za Kosovo i Metohiju u svim međunarodnim institucijama, uključujući UN, istovremeno ohrabrujući poziciju vojne neutralnosti i samostalnosti u odlučivanju naše zemlje.

Ovu snažnu poruku preneo je u utorak ruski lider svom gostu Aleksandru Vučiću, sa kojim je puna dva sata razgovarao u rezidenciji iza zidina Kremlja. Kako "Novosti" saznaju, dvojica sagovornika su tokom otvorenog i prijateljskog razgovora, pored dijaloga o tenzijama na Balkanu, razmatrali i kapitalni ekonomski paket ruskih investicija, koji bi mogao da bude ozvaničen tokom Putinove posete našoj zemlji već oko Nikoljdana - 19. decembra.

Četrnaesti sastanak Putina i Vučića, uz veliku medijsku pažnju u Moskvi, zbio se u delikatnom trenutku - posle ataka specijalaca ROSU na sever KiM, usred zapadnog mešanja u izbore u Republici Srpskoj i kraha referenduma u Makedoniji, tako da su sagovornici, osim kosmetskog pitanja, o kome su govorili čak 50 minuta u četiri oka, razmatrali i geostrateške izazove na Balkanu.

- Naišao sam na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Putina i Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije. Očekujem jednako snažnu podršku Rusije u međunarodnim forumima našem teritorijalnom integritetu i samostalnom odlučivanju, a što je i jedan od razloga zbog čega je Srbija poštovana zemlja. Dobili smo sve što smo tražili i rešili smo mnogo konkretnih pitanja danas - nije Vučić krio zadovoljstvo posle sastanka sa jednim od najmoćnijih ljudi sveta.

POPOVIĆ: POVRATAK U UN EVROPSKA unija kao moderator nije uspela da donese uspeh u pregovorima Beograda i Prištine, i sada je pravi momenat da se pitanje Kosova i Metohije vrati tamo gde mu je mesto, u Ujedinjene nacije. U rešenje problema potrebno je uključiti velike zemlje poput SAD, Rusije i Kine - izjavio je u Moskvi Nenad Popović, ministar bez portfelja, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

On je kazao da je upoznao svog domaćina "do najsitnijih detalja" o kompletnoj situaciji na KiM.

- Bilo je reči i o konkretnim koracima, ali o njima ne mogu da govorim, jer to ne bi bilo fer ni prema predsedniku Putinu niti prema našoj javnosti, zato ovo i jesu razgovori u četiri oka - rekao je Vučić, koji je svom kolegi zahvalio na podršci koju pruža srpskom narodu.

Upitan da li je Putina upoznao sa "planom o razgraničenju", Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci, i Srbi:

- Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali tako niko drugi nije mislio. Pričao sam o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ako bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM.

Na početku sastanka sa Putinom, Vučić je, na tečnom ruskom, rekao da smo, bez obzira na napore Srbije da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije:

- Naša zemlja suočena je sa svakodnevnim provokacijama. Srbija će, kao slobodna i nezavisna država, čuvati vojnu neutralnost, kao jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa takvim opredeljenjem.

Šef srpske države rekao je i da je za njega uvek velika čast kada ima priliku da se sretne sa predsednikom Rusije, a da ovaj sastanak ima veliki značaja za Srbiju:

- Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa, i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri, i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.

NE ŽELIMO U NATO SVOM domaćinu Vučić je ponovio svoj stav prema članstvu u NATO: - Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nikakve želje da bude deo NATO. Ona želi da ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost, i upravo zato i radimo na snaženju naše armije, kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju - rekao je Vučić, i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

Vučić je pozvao Putina da poseti Beograd u najskorije vreme, dodajući da bi to bila velika čast za našu zemlju i narod.

- Predsednik Putin tražio je od saradnika da mu odrede datum posete. I kada on traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju. Da je Putin rekao samo "dolazim", to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana - objasnio je prvi čovek naše države.

Ruski predsednik izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi i naglasio da je neophodno da razgovaraju i o situaciji u regionu:

- Sećam se vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180-godišnjicu naših diplomatskih odnosa - rekao je Putin.

On je naveo da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara. Sa zadovoljstvom je konstatovao da raste nivo robne razmene između dve zemlje, kao i nivo ruskih investicija u našu privredu.

Razgovor dva zvaničnika potom je nastavljen iza zatvorenih vrata. Bilo je reči i o vojnotehničkoj saradnji, i Vučić je rekao da je sa ponosom istakao da Srbija sve svoje obaveze, i u toj i u nekoj drugoj oblasti, apsolutno na vreme izvršava.

- Predsednik Putin je i tom činjenicom zadovoljan. Pre šest, osam ili deset godina prvo pitanje kada se dođe u Rusiju bilo je koliko Srbija duguje i kad će taj novac da vrati. Srbija više ništa ne duguje - kazao je predsednik Vučić, i dodao da se ponašamo kao odgovorna zemlja.

On je naglasio i da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu, kada je Rusija spasla Srbiju od "stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda" za ono što se zbivalo na prostorima bivše Jugoslavije:

- To je urađeno zahvaljujući predsedniku Putinu, i zahvaljujući njemu mi imamo podršku u mnogim međunarodnim forumima.

Kako je Vučić preneo, u Kremlju se razgovaralo i o veoma važnim ekonomskim odnosima i ruskim železnicama, svemu onome što one čine u Srbiji. Sa Putinom je govorio i o izgradnji gasnih stanica, kako bi tečni gas dolazio do najudaljenijih delova zemlje. Vučić je istakao da je Srbiji potrebno sve više gasa kako se sve više industrijalizuje, te da je potrebno da, ukoliko bi bilo bilo kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz Turskog toka. Tema je bila i razvoj turizma, a srpski predsednik je izrazio želju da sve veći broj turista iz Rusije dođe u našu zemlju.

DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: ZAPAD TREBA DA RAZMISLI

SRBIJA je u fazi pojačanih zapadnih pritisaka. Oni su očekivali da će nam po pitanju Kosova nametnuti kapitulaciju. Međutim, Beograd se okrenuo Moskvi. Rusija je nedvosmisleno poručila da je spremna da pruži pomoć Srbiji. Zato Zapad treba da razmisli da li da nastavi da nas odguruje ili da prihvati kompromisno rešenje i saradnju. Rusija nikada nije tražila od Srbije da prekine saradnju sa Zapadom i da mu okrene leđa. Time što je prihvatio da dođe u Srbiju, Putin nam daje veliku podršku, naročito po pitanju Kosova - kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

VLADISLAV JOVANOVIĆ: LAKŠE ODUPIRANjE PRITISKU

DVE su tačke koje se dodiruju i utiču jedna na drugu: rešavanje kosovskog pitanja i interes Rusije da se zadrži na Balkanu, pa čak i da pojača svoje prisustvo. Ako Rusija pojača podršku, Srbija će lakše da se odupre pritiscima Zapada po pitanju rešenja za Kosovo. Rusija je dosad bila i malo povučena, ali sa pojačanim finansijsko-ekonomskim pritiskom Zapada, ima naglašeni interes da spreči puno prisustovo NATO na Blakanu. A kad pogledate, jedina slobodna zemlja ovde je Srbija, sve druge su pod kišobranom NATO - ističe Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije.

PRIZNANjE ZBOG ČVRSTE POZICIJE

PREDSEDNIK Vučić odao je veliko priznanje svom domaćinu, predsedniku Putinu i na "Tviteru". On je postavio fotografije sa sastanka sa ruskim kolegom i napisao:

- Moram Vama lično da odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije. Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (138)

cica

02.10.2018. 15:13

kaka podrska kad mi sami neznamo ni sta hocemo ni sta necemo .to vucic nikad nije rekao gradjanima iako tajno pregovara sa tacijem a niko nezna o cemu .

Jovan

02.10.2018. 15:14

Veoma mi je drago zbog ovog susreta medjutim namecu mi se dva pitanja: -Gde je zvanican docek za aktuelnog predsednika Srbije kao visokog drzavnika? Gde je zajednicko saopstenje za novinare ?

dzo

02.10.2018. 15:16

Rusija je uspesna i cenjena zemlja, a Putin veliki covek cije se misljenje duboko uvazava, tako da ce nam njegova pomoc dobro doci.

dzo

02.10.2018. 15:17

Sada, kada javno imamo podrsku rusije po pitanju Kosova, mislim da Albanci nece moci da rade sta hoce.

Danko L

02.10.2018. 15:22

Nisam ni sumnjao u veliku podršku ali bih voleo znati bar delić razgovora u četiri oka.

Tanja

02.10.2018. 15:27

Po zastupljenosti koju je ova poseta dobila u njihovim medijima, jasno je da su radi da pruže prijateljsku podršku.

sara

02.10.2018. 15:34

Predsedniku Putinu i treba da bude predočeno sve do detalja jer može da pomogne po tom pitanju.

Robi

02.10.2018. 15:35

Putin ceni naseg predsdnika i sam primecuje koliko Srbija napreduje i siguran sam da ce nas podrzati u svakom pogledu.

Bre

02.10.2018. 15:37

Politički neka daju šta hoće, neka daju 3 komada s-300, plus buk i tungusku, bez toga će s-300 biti uništen za 15 minuta, a anda ćemo mi samo da pričamo. Ovako, kauboji naoružavaju i obučavaju šiptarske ubice a mi imamo verbalnu podršku.

more

02.10.2018. 20:38

@Bre - kad si ti poklonio milion dinara komsiju ako mi kazes kapu skidam kapu, inace me cudi da skroz razbijena Sirija moze da kupi S300 a Srbija nemoze? pre palate u Beogradu grade.

Robi

02.10.2018. 15:39

Predsednik Vucic je imao jos jedan u nizu uspesno zavrsenih sastanka sa predsednikom Putinom, razumevanje i jaka podrska Rusije koju nam pruza je veoma bitna za nas.

star

02.10.2018. 15:44

Naravno da smo naišli na razumevanje, to se i očekivalo od naše ruske braće, hvala im na svemu.

star

02.10.2018. 15:45

Srbija je u ime svog predsednika zahvalna Putinu na podršci koju pruža srpskom narodu.

Алхемичар

02.10.2018. 15:51

Русија има увек разумевање према братској Србији.

komentator

02.10.2018. 16:03

Ovo nije običan sastanak kao sa ostalima, ono što misli i uradi Putin odražava se na ceo svet.

joxa

02.10.2018. 16:05

Verujem da je naš predsednik upoznao Putina sa svim detaljima problema oko Kosova kao i ostalih problema ali i uspeha Srbije.

milivoje

02.10.2018. 16:09

Očekujemo da će Rusija pružiti pomoć i podršku našj zemlji, pogotovo kod rešenja oko Kosova

Ivana

02.10.2018. 16:11

Postovanje izmedju Vucica i Putina je veliko, to dokazuje i njegova poseta Srbiji koja ce biti u narednom periodu, drago nam je da su nam opet pruzili podrsku

Vlajko

02.10.2018. 18:53

Podrška Rusije kao jedne od najvećih svetskih sila u narednom periodu će puno značiti. Ruski narod je prijateljski, i to prijateljstvo treba negovati.

miki

02.10.2018. 19:12

Srbija je naisla na veliko razumevanje predsednika Putina pokazavsi iskrena prijateljski stav prema Srbiji.

joca

02.10.2018. 19:14

Ocekujemo da Srbiji predsednik Putin uzvrati posetu koju zeljno ocekujemo jer nas postuje jedna velika svetska sila.

iv

02.10.2018. 19:38

Podrška Rusije kao jedne od najvećih svetskih sila u narednom periodu će puno značiti...

Radovan

02.10.2018. 19:53

Razumevanje i podrška Rusije nam je neophodna, oni nam puno mogu pomoći da zadržimo KiM u našem sastavu.

Raša

02.10.2018. 19:58

Ovaj sastanak je bio jako bitan za nas, drago nam je što imamo razumevanje i pomoč Rusije, jel nam je zaista potrebno.

Baki

02.10.2018. 20:46

Ocekujemo da Srbiji predsednik Vladimir Putin uzvrati posetu koju zeljno ocekujemo jer nas postuje jedna velika svetska sila.

Marko

02.10.2018. 23:18

Srbija na izuzetan način čuva svoju neutralnost samostalnost i ima dostojanstvo i stav u međunarodnim odnosima.

Mirko

02.10.2018. 23:20

Srbija će težiti da ima pristojnu saradnju sa Nato i sa Rusijom po pitanju vojne saradnje i da istovremeno čuva svoju neutralnost.

4

03.10.2018. 00:19

Hvala Rusiji i Putinu na ovolikoj podrsci i pomoci oko resavanja Kosova i ocuvanja mira na Balkanu

Tukac

03.10.2018. 04:44

@Milan - Jao, sad mi je pao kamen sa srca! Bas vam hvala sto ste nam to javili!

Magdalena

03.10.2018. 00:58

Srbija želi da ostane nezavisna i vojno neutralna, a podrška uticajne Rusije, znatno će nam pomoći u rešavanju važnih problema.

Hana

03.10.2018. 08:13

Podrška Rusije u borbi za vejnu neutralnost i Kosovo i Metohiju nam daje krila i vetar u leđa da nastavimo sa svojom borbom!

Petar

03.10.2018. 08:14

Vojna neutralnost je naš put,i drago nam je zbog podrške takvog velikana kao što je Putin,ali nekima na zapadu se to očigledno ne sviđa.

Toma

03.10.2018. 08:14

Pokazala je Rusija da uvek želi nama da pomogne i da bude uz nas, što je za nas jako važno.

sdsd

03.10.2018. 08:30

Rusija je snažan partner, a pre svega veliki prijatelj Srbiji, pored svega toga, ekonomska saradnja je na izuzetnom nivou.

Hercegov Grad

05.10.2018. 11:30

Sta je Putin rekao i kako je reagovao na predlog Vucica o razgranicenju sa Kosovom?!