Biznis Vesti
Erdogan pozvao građane da prijave trgovce koji su povećali cene

Erdogan pozvao građane da prijave trgovce koji su povećali cene

Turski predsednik Redžep Erdogan pozvao je svoje sunarodnike da prijave vlastima svaki neuobičajen rast cena, prenosi Rojters.

turska lira Foto: Shutterstock / RAS Srbija
turska lira

- Pozivan svoj narod, ako primetite bilo kakve neuobičajene razlike cena u trgovinama ili gde drugde, odmah to prijavite u opštinama. Gde god su prisutne ozbiljne fluktuacije cena ili zaliha, naša je obaveza kao vlasti da to sprečimo i učinimo što možemo - kazao je Erdogan parlamentarnim zastupnicima iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP), prenosi Novac.

Pad vrednosti turske lire uzrokovao je nagli i veliki rast cena na malo, koje su tokom leta, prema nekim procenama, u pojedinim slučajevima skočile i 100 odsto. Službeni podaci pokazuju da je stopa inflacija u Turskoj u avgustu iznosila 17,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, najviše u poslednjih 15 godina.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Naravno, dinamika rasta cena razlikuje se od jedne do druge vrste roba i usluga. Najveća je, prema podacima turske statistike, u sektoru prometa, gde su cene u avgustu ove godine bile 27,1 odsto više nego u istom mesecu 2017. godine, dok su u sektoru hrane i bezalkoholnih pića istovremeno cene skočile 19,8 odsto.

Inače, lira je tokom leta izgubila 42 odsto vrednosti prema američkom dolaru, prenosi Novac.