Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić na otvaranju auto-puta kod Laktaša: "Bitno da svi putevi vode u Beograd"

Dačić na otvaranju auto-puta kod Laktaša: "Bitno da svi putevi vode u Beograd"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ne meša u izbore u BiH.

ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_16 Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_16

- Srbija se ne meša u to ko će za koga da glasa, ali ono u šta se mešamo jeste opstanak Republike Srpske i prava srpskog naroda na ovom području - rekao je Dačić.

Dačić je poručio Srbima da je očuvanje Republike Srpske najvažniji projekat i da Srbija, kako je rekao, neće sedeti skrštenih ruku ako neko pokuša da uništi Republiku Srpsku.

- Srpski narod nikad nije bio faktor nestabilnosti. Biće taj faktor stabilnosti i dalje, ali ne dirajte slobodu srpskog naroda - poručio je Dačić, koji je prisustvovao danas svečanosti povodom otvaranja deonice autoputa u Republici Srpskoj.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma"

On je poručio danas da glavni prioritet mora biti očuvanje Republike Srpske, odnosno onoga što je u ratu stečeno krvlju i da Srbija neće sediti skrštenih ruku ako neko bude želeo da menja Dejtonski mirovni sporazum.

On je ponovio da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da garantuje opstanak Srpske i prava njenih građana.

Dačić je naveo da neko želi da optuži predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i rukovodstvo Srpske da su faktor nestabilnosti, što je netačno.

"Bitno da svi putevi vode u Beograd"

Dačić je danas u mestu Drugovići kod Laktaša izrazio uverenje da će auto-put "9. januar" od Doboja biti nastavljen ka Srbiji i Beogradu.

- Vrlo je bitno da svi putevi vode u Beograd - rekao je Dačić na otvaranju deonice auto-puta "9. januar" od Drugovića do Prnjavora.

On je izrazio zadovoljstvo što je danas u Republici Srpskoj.

- Iako sam ministar inostranih poslova Srbije, ovo nisu inostrani poslovi, nego naši unutrašnji, odnosno unutar srpskog naroda - rekao je Dačić u obraćanju.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, potpredsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske i direktor "Auto-puteva Republike Srpske" Dušan Topić.

U Drugovićima su na svečanosti prisustvovali i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović, te brojni građani.

Dužina auto-puta od Banjaluke do Doboja je 72 kilometra, a izgradile su ga domaće kompanije. Od sada će se ta deonici prelaziti za oko sat vremena.