Presuda za zločine nad civilima u Kruščici

Sud Bosne i Hercegovine osudio je četvoricu bivših pripadnika Armije RBiH na višegodišnje kazne zatvora za zločine nad hrvatskim civilima zarobljenim u mestu Kruščica kod Viteza 1993. godine.

Minet Akeljić i Šaban Haskić su osudeni na po sedam godina zatvora, Senad Bilal na osam, a Hazim Petković na pet. Proglašeni su krivim zbog fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja hrvatskih civila u zarobljeničkom objektu "Crna kuća".

Šemsudin Đelilović je oslobođen optužbi, javio je BIRN BiH, a prenosi sarajevski portal Kliks.

Akeljić je proglašen krivim kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade za slanje grupe zarobljenika na prve linije sukoba, gde su dvojica bila opasana eksplozivom i izložena vatri.

Sud je utvrdio i da je Akeljić bio prisutan kada su dvojica zarobljenika terani da se međusobno udaraju.

Haskić, Bilal i Petković su kao vojni policajci osuđeni zbog udaranja civila palicama, nogama, kundakom puške, kao i primoravanjem zarobljenika da se međusobno tuku.

"Senad Bilal naredio je Goranu da udari Stojana 20 puta palicom, a Stojanu da udari Gorana 25 puta. Optuženi nije bio zadovoljan pa ih je on udarao palicom", navodi se u jednoj od 18 tačaka optužnice za koje je Veće proglasilo nekadašnje vojne policajce krivim.

Haskić i Bilal proglašeni su krivim i za seksualno zlostavljanje dvojice civila.

Svi optuženi su oslobođeni pojedinih, a Đelilović svih tačaka optužnice, jer izvedeni dokazi nisu bili dovoljni za dokazivanje krivice van razumne sumnje.

Prilikom odmeravanja kazne, Veće je cenilo broj krivičnih radnji, a za Akeljića da je bio na poziciji komandira.

"Ovde se nije radilo o izolovanom slučaju zlostavljanja, već o sistematskom, što potvrđuje broj krivično-pravnih radnji", rekao je predsedavajući Veća Davorin Jukić.

Iskazi svedoka za osuđujući deo presude su, kaže Jukić, bili verodostojni i uverljivi i ničim nisu bili dovedeni u pitanje.

Veće je zaključilo da su oštećeni bili civili, od kojih su neki uhapšeni prilikom košenja trave, a drugi nakon što su položili oružje, u vreme kad nisu neposredno učestvovali u ratnih dejstvima.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odeljenju Suda BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво