Vesti

0

Polemika Gojković i Jerkov o nestalim bebama

Autor: SA

Izvor: Beta

Polemika Gojković i Jerkov o nestalim bebama

Izvor: Foto: Novi magazin/SA


Gojković je to najavila, pošto je na početku sednice, u okviru postavljanja pitanja, poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala kada će taj zakon biti usvojen i podsetila da je Savet Evrope obavezao Srbiju da to učini još pre četiri godine.

Gojković je rekla da je od predsednika odbora Petra Petrovića dobila informaciju da je sa ministarkom pravde Nelom Kuburović dogovoreno da to bude polovinom oktobra.

Jerkov je rekla da Vlada nije u stanju da usvoji zakon o nestalim bebama i predloži ga skupštini podsećajući da je 2013. godine doneta prva presuda u korist žene koja je saznala da joj dete u porodilištu nije urmlo već da je ukradeno.

Ona je kazala i da je 22 puta u ovom sazivu podnela predlog tog zakona i da će to učiniti i 23. put i da ne vidi u čemu je problem i zašto skupština ne želi da usvoji taj zakon.

Jerkov je pitala Gojković i zašto ne "zazvoni" da poslanici glasaju i za taj zakon kao i za one koje predlaže Vlada, na šta joj je Gojković odgovorila da ona nikada nije zvonila poslanicima da bi oni glasali.

"A da li nekom odzvanja u glavi zaista ne znam", dodala je Gojković.

Ona je ocenila i da je pitanje Jerkov o zakonu politički obojeno i da joj nije cilj da se donese zakon kojim će biti zadovoljene kategorije građana na koje se materija odnosi.

"Velika razlika je između onih koji hoće da uberu po neki politički poen i onih koji žele da svi građani budu zadovoljni", ocenila je Gojković.

 

Poslanici raspravljali o Kosovu i Metohiji i Toniju Bleru

Poslanici u Skupštini Srbije danas su se najčešće tokom postavljanja pitanja interesovali o situaciji na Kosovu i Metohiji i tome šta i za koliko para savetuje bivši britanski premijer Toni Bler.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić osvrnuo se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova politika o Kosovu "doživela poraz" i pitao ga koja je to politika.

"Niti znamo šta je bila ta politika niti o čemu se razgovaralo niti koja je politka doživela poraz, ali znamo da su za to krivi građani, a nikako Aleksandar Vučić i Vlada Srbije", rekao je Aleksić na sednici tokom postavljanja pitanja.

On je zatim pitao premijerku Srbije Anu Brnabić koja će biti sledeća politika koju će zastupati u vezi Kosova i Metohije i tražio da o njoj obavesti građane i parlament.

Aleksić je pitao i da li je politika koju bivši britanski premijer Toni Bler zastupa putujući po o svetu, ko ga plaća i šta on može da pregovara u ime građana Srbije s obzirom da je bio, kako je naveo, jeda od glavnih ljudi koji su sproveli NATO agresiju 1999. godine na SRJ.

On je pitao i šta je Vlada preduzela u vezi gradnje rezidencija Vlade Kosova na teritoriji opštine Gračanica, dodajući da je predsednik opštine Gračanica dao dozvolu da Albanci tu grade svoje rezidencije.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković takođe je govorio o Bleru, navodeći da se bivši britanski premijer pominje kao pregovarač u ime Srbije o budućem statusu Kosova, te je upitao po kojoj platformi on vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima.

Živković je pitao i da li postoje informacije o drugim savetnicima, bivšem austrijskom kancelaru Alfredu Guzenbaueru, bivšem ministru spoljnih poslova Italije Franku Fratiniju i još nekim, za koliko para savetuju i čije interese oni zastupaju i štite, kao i koji su efekti njihovog savetovanja.

Šef poslanika Dveri Boško Obradović pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ko ga je ovlastio da pregovara o Kosovu i Metohiji i podsetio da dve i po godine tema Kosova nije došla na dnevni red parlamenta.

Obradović je zatražio javni demanti da su opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa predmet pregovora o razgraničenju, korekciji granica, podeli Kosova ili bilo kakve razmene "našeg za naše".

On je pitao i kakva je uloga sina Džordža Soroša koji se u više navrata sastao sa Vučićem, a pre nekoliko dana i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i javno na svom tviter nalogu okačio zajedničku sliku sa Tačijem i rekao da je sa njim razgovarao o priznanju Kosova.

"Čijem priznanju Kosova? Da li možda njegovog prijatelja Aleksandra Vučića sa kojim se redovno sastaje ovde u Beogradu i širom sveta. Zar to nije isti onaj dušmanin Džordž Soroš koga SNS i režimski tabloidi neprestano napadaju da pravi nekakve pučeve i revoluciju u Srbiji, a onda se predsednik sa njim sastaje", pitao je Obradović.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija pitao je Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zašto imaju "maćehinski" odnos prema Rezolucija 1244 i zašto "pokušavaju da je marginalizuju i gurnu ispod zemlje".

On je kazao i da Ana Brnabić tokom govora na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku nije uopšte spomenula Rezoluciju 1244 i dodao da tu rezoluciju ruski predstavnici ističu kada govore o Kosovu i Metohiji, a da državno rukovodstvo Srbije nema takve jasne poruke.

Više poslanika opozicije i danas je ponovo pitalo o slučaju ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića, dokle je stigla istraga, ko ga je ubio i koji su motivi ubistva.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odgovorio je Vukadinoviću da je premijerka Ana Brnabić prošle nedelje u Ujedinjenin nacijama (UN) spominjala rezoluciju na forumu "Akcija za mir" u UN u Njujorku i tada izričito tražila da se Misija UNMIK ne smanjuje.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević je povodom pominjanja Tonija Blera pokazao fotografije ubijenog premijera Zorana Đinđića sa bivšim britanskim premijerom i pitao koliko se puta Đinđić sastao sa njim i koliko se puta sastao bivši predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Martinović je, inače, tokom postavljanja pitanja na sednici ponovo uputio pitanje Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) o službenim putovanjima poverenika za infomracije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

On je rekao da Šabić nije nezavisan, "da otvoreno radi protiv svoje države i njenih interesa" te kada će prestati sa takvim aktivnostima, "jer ne prima platu od stranih obaveštajnih službi već iz državnog budžeta".

Poslanici su posle toga počeli sa utvrđivanjem dnevnog reda, što će da potraje s obzirom da su je predloženo dosta tačaka za dopunu dnevnog reda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR