Najnovije vesti
Vesti Svet
Matis: Naučili smo kako sa Kinom

Matis: Naučili smo kako sa Kinom

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas da su SAD naučile kako da se nose u odnosima sa Kinom i ne smatra da se taj odnos pogoršava usled niza prepreka.

Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia Foto: Wikipedia
Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia

Kako prenosi AP pozivajući se na navode neimenovanih zvaničnika, među tim preprekama je i otkazivanje Matisove posete Kini.

"Postoje tenzije u tom odnosu, ali na osnovu diskusija koje su u Njujorku vođene prošle nedelje i drugih stvari koje se dešavaju, mi ne smatramo da se on pogoršava. Rešićemo ovo", rekao je Matis novinarima na putu za Pariz.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD su, govoreći pod uslovom anonimnosti, novinarima američke agencije kazali da je Matis odustao od planirane posete Kini usled rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona.

Kako navodi agencija, iako nije bilo zvaničnog saopštenja, Matis je planirao da, zajedno sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, u oktobru dođe u posetu Kini gde bi imali pregovore o bezbednosti sa kineskim kolegama.

Pentagon nije izdao zvanično saopštenje o promeni plana, navodi agencija.

Odnosi između SAD i Kine pogoršali su se usled trgovinskih sporenja i povećanja carina koja su nastupila nakon najnovijih vojnih operacija SAD i nedavne prodaje američke vojne opreme Tajvanu.

Prethodnih godina, vojne veze između ove dve zemlje bile su donekle stabilne, ali su uzdrmane nizom ovogodišnjih događaja, napominje agencija.