Moskva: KFOR je bio pasivan 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

Moskva osuđuje pasivno ponašanje Međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) koje nisu preduzele nikakve akcije posle provokacija Prištine na severu pokrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (MIP) uz ocenu da su ti „neodgovorni postupci kosovskih vlasti mogli dovesti do novog krvoprolića“ na Balkanu.

„Demonstrativan upad specijalnih snaga kosovske policije 29. septembra u područje naseljeno Srbima na severu pokrajine, suprotno postojećim sporazumima između Beograda i Prištine, predstavlja provokaciju čiji je cilj zastrašivanje kosovskih Srba i pritisci na Srbiju“, ističe se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva, preneo je Sputnjik.

„Tako neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo bi dovesti do novog krvoprolića na Kosovu i destabilizacije u regionu Balkana u celini. Dalji pokušaji Prištine da primenom sile uspostavi kontrolu nad područjima naseljenim Srbima u pokrajini dovodi do potpirivanja međuetničkih tenzija i obesmišljava višegodišnje napore međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rešenje“, navela je Zaharova.

„U tom smislu osuđujemo pasivno ponašanje Međunarodnih snaga za Kosovo, koje nisu preduzele nikakve mere, iako su u skladu sa mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN obavezne da obezbeđuju mir i sigurnost u pokrajini“, naglasila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari