Znaš nekog ko diluje drogu?"Moj drug, ide u osnovnu" VIDEO

Niko ne zna pravi broj narkomana u Srbiji, ali postaje sve jasnije da je stanje daleko dramatičnije od onoga što se pretpostavlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2018.

21:12

Znaš nekog ko diluje drogu?
Screenshot/TV Prva

A kad se počinje sa drogama u sprskim školama? - Taj podatak je još šokantniji.

"Narkomanija nije uopšte kako je predstavljena kod odraslih ljudi, kao mi smo dobri i idemo u školu i ispred škole staje crni džip, ćelavi čovek i nudi nam drogu. To uopšte nije tako. Drogu preprodaju deca naših godina, našeg uzrasta, naši drugari", kaže jedan učenik.

Roditelji koji se plaše najgoreg za svoje dete često nisu ni svesni koliko im je strah opravdan. Protiv narkomanije postoje armije organizacija, ali koji trag oni ostavljaju na mlade je pravo pitanje.

"Alkohol odem kupim na trafici i odem na neku žurku popijem to i bude mi lepo, a za marihuanu moram da odem da se cimam po nekim štekovima, da bacam koske, pa da se vraćam i sve vreme da mi bude to u gaćama, da gledam gde je policija i to. To opet bude isto neki doživljaj", navodi on.

"Roditelji nisu uopšte svesni. uglavnom ni ne znaju do čega sve njihova deca mogu da pristupe na najlaganiji mogući način", kaže drugi đak.

Ono što ne iznenađuje je koliko su danas mladi upoznati sa vrstama droge koje kruže u društvu, podatak koji je šokira je da to sve znaju iz prve ruke učenici od 14, 15 godina.

- Je si li koristio nekad nešto?

"Da marihuanu. Ništa, drugari su me odvikli od toga".

- Znaš li nekoga ko diluje drogu?

"Da".

- Ko?

"Moj najbolji drug".

- Da li se i dalje time bavi i da li konzumira?

"Da, ali ja pokušavam da ga odvikavam, ali on neće".

- Je li on isto ide u ovu školu ili u neku drugu?

"Ne, on ide u osnovnu", kaže jedan od učenika.

Ne postoji odrasla osoba koja bi ovo čula, a koja ne bi ostala bez teksta. Kako se čini, mladima je to već potpuno uobičajeno, ali pošto je baš danas počela prva tribina za borbu protiv droga postavili smo predavačima pitanje - koji je njihov plan da ovaj problem suzbiju. Konkretan odgovor nismo dobili.

- Da li mislite bi živ primer nekoga ko pokazuje koji su sve uticaji droge mogao da pomogne?

"Ministarstvo prosvete je sačinilo jedno stručno metodološko uputstvo u kome se tačno nalaze saveti i definisani metodi rada sa učenicima i preporuke kako mladi međusobno treba da komuniciraju", kaže dr Verica Jovanović sa Instituta "Batut".

Prvi džoint se pali već sa 12 godina, droga se diluje i u osnovnoj školi, čak i ono dete za koje nikad ne bi niko rekao da je imalo kontakta sa drogom - jeste.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: