Lukićevo: Isparenja izazivaju plikove i halucinacije 1Foto / Grad Zrenjanin / Vinex etil gradi biogasnu elektranu u Lukicevu

Meštani Lukićeva, njih 750 koji su stavili potpise na peticiju protiv rada pogona destilerije Vinex, traže da se fabrika izmesti iz njihovog mesta.

Kao razlog navode nesnosan smrad, probleme sa disanjem, zagađenje životne sredine i odlaganje fabričkog otpada na plodne oranice i u obližnji kanal. Milena Bošković iz Lukićeva kaže da je doživela halucinacije, nakon duge izloženosti isparenjima iz fabrike etil alkohola.

– Nisam ni znala šta me je snašlo, deca su videla da sa mnom nešto nije u redu i dovela su me na lečenje u Beograd. Ja od ošamućenosti nisam znala ni kako se moj unuk zove, a imala sam i plikove po koži, opisala je pred velikim brojem građana Lukićeva Milena Bošković svoj slučaj.

Fabrika Vinex etil doo ranije je poslovala u Kostojeviću, opština Bajina Bašta, gde su se građani bunili zbog smrada, pa je tamo inspekcija zabranila njen rad.

– Radio je on i kod nas, ali ljudi nisu mogli da izdrže taj nesnosan smrad. Svi su se bunili, zato što je hteo da nas otruje. To toliko smrdi, širi se do deset kilometara i dalje. Zatrovana je bila i zemlja, objasnio je za Danas Slobodan Mitrović iz Kostojevića.

Meštani Lukićeva obratili su se pismeno Narodnoj skupštini, Odboru za zdravlje i porodicu i Odboru za zaštitu životne sredine. Oni traže da nadležni hitno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se iz Lukićeva izmestio proizvodni pogon destilerije Vinex etil doo, čime bi se sprečilo zagađenje vazduha i dalje trovanje meštana, trovanje plodne zemlje i pijaće vode iz seoskog arterskog bunara.

Da podsetimo, nedavno je promovisan projekat izgradnje bioenergane koja bi koristila fabričke otpatke iz ove destilerije, ali meštani, potpisnici pomenute peticije, ne veruju da će ona pomoći protiv sveopšteg zagađenja iz ovog pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari