Dostupni linkovi

Tusk i Stoltenberg: Odluka o Makedoniji u rukama političara


Donald Tusk i Jens Stoltenberg
Donald Tusk i Jens Stoltenberg

Na referendumu je velika većina onih koji su glasali podržala transatlantski i evropski put Makedonije i sada je u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu, navode u zajedničkoj izjavi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Dogovor o imenu između Atine i Skoplja je dao istorijsku mogućnost zemlji da se pridruži transatlantskoj i evropskoj zajednici kao ravnopravan član. Na jučerašnjem konsultativnom referendumu velika većina glasača je podržala taj put. Sada je u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu. Odluke koje donesu narednih dana i nedelja odlučiće veru njihove zemlje i sugrađana mnogo generacija koje dolaze. Ohrabrujemo ih da ugrabe istorijsku priliku", poručila su dvojica visokih zvaničnika u pisanoj izjavi.

U Makedoniji je juče održan konsultativni referendum na kome su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predviđeno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije. Referendum nije uspeo jer na birališta nije izašlo više od 50 odsto birača, ali je od 36,91 odsto izašlih, 91 odsto glasao "za" sporazum.

Dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

XS
SM
MD
LG