Moderan EPS za razvoj srpske privrede

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije obeležilo je 125 godina od početka razvoja elektroenergetskog sistema u Srbiji i izgradnje prve termocentrale na Dorćolu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2018.

18:24

Moderan EPS za razvoj srpske privrede
Foto: EPS

Ocenjeno je da je sada EPS moderna kompanija koja postiže odlične rezultate i lider je u regionu.

"EPS predstavlja jednu od najmoćnijih kompanija u regionu koja zapošljava 30.000 ljudi i koja godišnje proizvodi 40 miliona tona uglja i 36 milijardi kilovat-sati električne energije. Uz podršku Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika države EPS nastavlja razvoj i gradi novu termoelektranu „Kostolac B3“, realizuje projekat prvog vetroparka snage 66 megavata, a nadamo se da će uskoro početi i gradnju novih proizvodnih kapaciteta u termo i hidro sektoru. Reč je o modernizovanoj kompaniji koja je lider u svojoj industriji, ali i u ukupnoj industriji u Srbiji i regionu. Kroz snažne investicije i nove projekte želimo da zadržimo EPS na tom nivou", rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na obeležavanju jubileja EPS-a.

Na svečanosti u Starom dvoru Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS je istakao da je EPS snažna kompanija koja je prevazišla mnoge izazove.
Foto: EPS
"EPS u poslednjih pet godina dostiže vidljivi napredak koji se paralelno odvija sa razvojem privrede i infrastrukture u Srbiji. I ovu 2018. godinu, EPS će završiti sa pozitivnim rezultatom, što će biti treća godina za redom. Nastavićemo sa investicijama u gradnju kapaciteta i unapređenje poslovanja jer su stabilna proizvodnja i distribucija električne energije preduslov za izgradnju autoputeva, fabrika i otvaranje radnih mesta", rekao je Grčić.

Na svečanosti je dodeljena i nagrada EPS-a za doprinos razvoju elektroenergetike u Srbiji. Povelju sa plaketom „Ðorđe Stanojević" je u ime predsednika Aleksandra Vučića koji je u Moskvi primio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije koji je istakao da je budućnost Srbije u elektroprivredi bez koje se ne može razvijati ni četvrta industrijska revolucija.

"Ne može se zamisliti razvoj robotike bez električne energije i ako mislimo da kao ekonomija i privreda opstanemo mi to nećemo uspeti bez EPS-a. To je kompanija koja je vodeća u ovom delu Evrope i želim vam da vrlo brzo ne budete samo glavni igrač na srpskom tržištu već i da pređete granice i budete apsolutni gospodar u električnoj energiji na Balkanu", poručio je Selaković.

Za doprinos EPS-u zahvalnice su uručene Ministarstvu rudarstva i energetike, MUP-u, BIA, Ministarstvu privrede, Privrednoj komori Srbije i Ambasadi Narodne Republike Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: