Region

0

Predsednik Makedonije: Referedum nije uspeo, vreme je za odgovornost

Autor: JU

Izvor: Beta

Predsednik Makedonije: Referedum nije uspeo, vreme je za odgovornost

Izvor: Foto: Beta, AP

"Realnost je da referendum nije uspeo. Narod je neizlaskom na referendum odbacio sporazum iz Prespe. Ta oduka građana obavezuje i parlament treba da je poštuje" rekao je Ivanov novinarima.

Predsednik je upozorio vladu lidera SDSM Zorana Zaeva da ne potcenjuje suverenu volju naroda izraženu na referendumu i da, kako je rekao, ne pokušava da izmeni realnost - neuspeh referenduma.

"Izlaznost od 36,9 odsto nije volja naroda, već je to onih 69 odsto koji nisu izašli" da glasaju, rekao je Ivanov, i naglasio da je "vreme za odgovornost pred makedonskim narodom".

Ivanov smatra da je vlast svela podršku za EU I NATO na 36 procenata i da je manipulisala građanima.

"Podršku EU i NATO sa 80 odsto, sveli ste na samo 36,9 odsto. Manipulišete našim građanima, a našim evropskim i evroatlantskim partnerima plasirate lažne vesti", rekao je makedonski predsednik.

Po njegovim rečima, Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama, a ne pritiscima i ucenama.

"Potrebne su prvo reforme u sudstvu i borba protiv korupcije i klijentelizma. Drugi izazov je da izgradimo nov nacionalni koncenzus. Ovo je pouka svim partijama", rekao je Ivanov u novinarima povodom rezultata referenduma.

Predsednik Makedonije, koji je bojkotovao referendum, čestititao je "makedonskom narodu, Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima zbog njihove odluke".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR