Pretnje smrću ženama u Iraku: Bivša mis Iraka ugrožena, nakon skorašnjih ubistava

Šima Kasem se plaši za svoj život, posle serije ubistava žena koje su aktivne u Iraku.
Šima Kasem
AFP
Šima Kasem, koja je bila mis Iraka 2015. godine, ima 2,7 miliona pratilaca na Instagramu

Bivša mis Iraka kaže da su joj pretili smrću, nekoliko dana nakon što je ubijena još jedna manekena u Iraku.

Šima Kasem rekla je da se plaši za svoj život u emisiji na televiziji uživo, a dodala je da su joj u pretnji poručili da je ona - sledeća.

U četvrtak su, Taru Fares, koja je imala 2.8 miliona pratilaca na Instagramu, ubili nepoznati napadači u Bagdadu.

Ubijena je dva dana nakon što je ženski aktivista za ljudska prava, Suad al-Ali, ubijen u gradu Basra.

U avgustu ove godine su vlasnice dva kozmetička salona u Bagdadu, Rafif al-Iaseri i Raša al-Hasan, preminule pod „misterioznim okolnostima" u svojim kućama.

Obe žene su navodno bile iz istog društvenog kruga kao Fares.

Nije jasno da li su ove smrti povezane. Ali, premijer Haider al-Abadi je rekao da ima utisak da postoji „plan iza ovih zločina" i dodao da je naredio istragu.

žena gleda u Instagram
AFP
Bivša mis Bagdada objavljuje fotografije na kojima je obučena u tesnu odeću, sa atraktivnim frizurama, šminkom i tetovažama

Kasem, koja ima 2,7 miliona pratilaca na Instagramu, otkrila je u videu koji je objavila u subotu, da je primila preteće poruke. U njima je pisalo: „Ti si sledeća" nakon ubistva Fares.

Ona je rekla da se žene, koje su poznate u Iraku, suočavaju sa pretnjama da će biti „zaklane kao pilići" i opisala je Fares kao „mučenicu".

Fares, 22-godišnjakinja, poginula je kada su dvojica motociklista zapalila njen automobil u centralnom delu Bagdada. Fares su navodno vređali na društvenim mrežama i optuživali je da nije skromna, a postojale su sumnje i da joj prete religiozni ekstremisti.

Ona je poslednje dve godine živela u Irbilu u Kurdistanu, jer je osećala bezbednije, ali je povremeno putovala u glavni grad.

https://twitter.com/tarafaresss/status/1001534961189613569


Bivša mis Bagdada objavljuje fotografije na kojima je obučena u tesnu odeću, sa atraktivnim frizurama, šminkom i tetovažama.

Osnivačica grupe za ljudska prava, Udruženje iračkih al-Amala, Hana Edvar, rekla je novinarskoj agenciji AFP da izgleda da su nedavna ubistva „preteće poruke poslate aktivistima, ali i celom društvu".

„Napadanje žena koje su javne ličnosti su nastojanja da ih primoraju da se zatvore u kuću", dodala je ona.

  • ns

    02.10.2018 07:44
    kad Amurica uvodi demos u zamenu za naftu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.