Najnovije vesti
Vesti Svet
Petrov: Novi izbori u Makedoniji izazvali bi nove turbulencije

Petrov: Novi izbori u Makedoniji izazvali bi nove turbulencije

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da je posle neuspeha referenduma o promeni imena zemlje, u Makedoniji neizvesno kako će se situacija dalje odvijati, a nove izbore vidi kao mogućnost novih političkih turbulencija.

Makedonija, referendum Foto: Tanjug/AP
Makedonija, referendum

"Novi izbori bi izazvali nove turbulencije i ojačali bi ultra dešnicu, što bi se odrazilo i na političke situacije u drugim zemljama", istakao je Popov.

Aleksandar Popov
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Aleksandar Popov

Popov je istakao da "za sada Zaev i (grčki premijer Aleksis) Cipras imaju podršku da nastave u svom pravcu, jer je Evropi stalo do stabilnosti ovog regiona i da njih predstave kao dobre primere“.

Popov kaže da je očekivao da će građani koji izađu na referendum u ogromnoj većini dat iglas "za" referndumsko pitanje i ocenjuje da je premijer Zoran Zaev "imao državničke hrabrosti, jer je znao je na koje će sve otpore naići".

Jučerašnji referendum nije uspeo jer nije glasalo potrebnih 50 odsto plus jedan, ali je velika većina, njih čak 90 glasalo za promenu imena i pristupanje EU i NATO-u.

S obzirom da referendum nije bio obavezujući i da će se sporazum sa Grčkom naći na dnevnom redu parlamenta, a da je za usvojanje ustavnih promena potrebna dvotrećinska većina, makedonski premijer poručio je da ako ne uspe da da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra.