Život

Biolog prodao Nobelovu nagradu za milione, pa mu je kupac poklonio

Biolog prodao Nobelovu nagradu za milione, pa mu je kupac poklonio
Foto: Ilustracija | Biolog prodao Nobelovu nagradu za milione, pa mu je kupac poklonio

OSLO - Nobelove nagrade u svom istorijatu imaju neobične slučajeve kada su skrivane, otimane, kompromitovane ili su na njima tragovi zuba.

Neka Nobelova priznanja završavala su na licitacijama - tako je Nobelova nagrada za mir, koju je osvojio Francuz Aristid Brijan 1926. godine za pomoć u pomirenju Francuske i Njemačke, prodata 2008. za 12.200 evra.

Američki naučnik DŽejms Votson, koji je osvojio Nobela 1962. za učestvovanje u otkriću strukture DNK, ali i izazvao aferu zbog rasističkih izjava o Afrikancima, prodao je svoju medalju za rekordnih 4,1 milion dolara.

Tu nije kraj ovom neobičnom slučaju - kupac, ruski milijarder Ališer Usmanov, vratio mu je kasnije medalju smatrajući da je naučnik zaslužuje, jer je "jedan od najvažnijih biologa svijeta, pa Nobelova nagrada za otkriće DNK pripada samo njemu".

Bilo je sučajeva skrivanja ovog priznanja. Kad su nacisti ušli u Dansku 1940. godine naučnici Instituta "Nils Bor" za teoretsku fiziku istopili su Nobelove zlatne medalje, koje su dvojica njemačkih laureata Maks fon Laje i Jens Frank tu ostavili na čuvanje.

Slanje zlata izvan zemlje u Hitlerovoj NJemačkoj bio je zločin zbog kojeg se mogao izgubiti život. Da su okupacione snage otkrile da je Lajevo ime ugravirano na medalju, suočio bi se sa ozbiljnim posljedicama.

Mađarski hemičar Georg de Hevesi, koji je radio u Institutu, istopio je zlatne medalje od 23 karata u "carskoj vodici", smješi od koncentrisane sone kiseline i jednog dijela koncentrisane azotne kiseline, u kojoj se tope zlato, platina i paladijum.

Po završetku rata on je rastvor zlata pretvorio u talog i dao ga Nobelovoj fondaciji 1952. godine da bi od njega bile ponovo izlivene medalje, koje su vraćene dobitnicima.

Bilo je i kompromitujućih situacija, podsjećaju analitičari za ovu nagradu. Tako je čuveni norveški pisac Knut Hamsun svoju Nobelovu medalju za književnost poklonio nacističkom ministru propagande Jozefu Gebelsu 1943. godine.

Hamsun je bio vatreni pobornik nacista, pa je osuđen za izdaju 1947. godine i ostatak života proveo u psihijatrijskim ustanovama.

 

Ponekad su medalje jednostavno nestajale.

U Indiji su 2017. godine lopovi ukrali Nobelovu medalju za mir, koju je tri godine prije osvojio Kailaš Satyarti. Na sreću, ispostavilo se da je to kopija.

Međutim, Nobelova nagrada za književnost, koju je 1913. godine dobio čuveni Rabindranat Tagor ukradena je 2004. i nije pronađena.

Bilo je i slučajeva "namirivanja dugova" preko Nobela.

Tako je iranski advokat i aktivista za ljudska prava Širin Ebadi optužila Teheran 2009. godine da joj je zaplijenio imovinu zbog "neplaćenog poreza".

Sef u banci u kojem je sklonila Nobelovu medalju za mir iz 2003. godine i odličje Legije časti ispražnjen je, a priznanja zaplijenjena da bi se time naplatilo 410.000 dolara poreza.

Iranske vlasti su to demantovale, ali su priznanja vratile Ebadijevoj tek nakon velikog međunarodnog pritiska.

Imena Nobelovih laureata ugravirana su na zadnjoj strani medalja, osim na nagradama za mir i ekonomiju, na kojima su ispisana na rubu.

Zato se dogodio bizaran slučaj da su se dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 1975. godine Leonid Kantorovič iz Rusije i Tjaling Kopmans iz SAD vratili kućama sa medaljom onog drugog.

Pošto je trajao Hladni rat, trebalo je četiri godine diplomatskih napora da se medalje vrate pravim vlasnicima.

U decembru 1999. godine u apartmanu "Grand hotela" u Oslu nestala je Nobelova medalja dodijeljena "LJekarima bez granica".

Već narednog dana vraćena je uz objašnjenje da su momci iz francuske Ambasade "pozajmili" nagrade da bi zadivili djevojke u barovima u Oslu.

Možete vidjeti tragove zuba svakoga ko je htio da provjeri da li je Nobelova medalja napravljena od čistog zlata, otkriveno je u knjizi o Nobelovoj nagradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije