Zdravlje

Grip najopasnija zarazna bolest u Evropi

Grip najopasnija zarazna bolest u Evropi
Foto: N.N. | Grip najopasnija zarazna bolest u Evropi

BRISEL - Najteža zarazna bolest u Evropi je grip, koji ima relativno visoku smrtnost, i to 5,89 na 100.000 stanovnika, navedeno je u studiji Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Vakcina protiv gripa nije previše efikasna kao što su efikasne one protiv malih boginja /morbila/ ili dječije paralize. Razlog je što razne grupe virusa stalno mutiraju i mijenjaju se.

Ipak, vakcina protiv gripa znatno smanjuje težinu bolesti u populaciji.

Osobe koje obole uprkos vakcini imaju znatno blažu kliničku sliku, ona kraće traje, pa je i stopa smrtnosti niža.

Odmah iza gripa je virus HIV-a. Smrtnost od side, koju HIV izaziva, znatno je smanjena zahvaljujući efikasnim retrovirusnim lijekovima i kreće se oko 0,15 na 100.000 stanovnika.

Ipak, ta bolest još predstavlja veliki teret jer znatno smanjuje kvalitet života.

Nakon gripa i HIV-a slijedi invazivna pneumokokna bolest.

Među zaraznim bolestima u Evropi visoko su rangirane male boginje.

Prije uvođenja vakcine, u svijetu je od ove bolesti umiralo oko 2,6 miliona ljudi godišnje, uglavnom djece, a samo u bivšoj Jugoslaviji oko 20.000. Danas je taj broj u svijetu ispod 100.000.

Studija je sprovedena na osnovu istraživanja u Velikoj Britaniji, ali stručnjaci navode da su do sličnih rezultata došle i studije izvedene u Holandiji, navode naučni portali.

Autori ističu da je ovaj rezultat u skladu sa preporukama Evropskog savjeta i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz 2015. godine, prema kojima bi evropske države trebalo da razviju nacionalne sezonske programe vakcinisanja osjetljivih grupa, kao što su - stariji, hronični bolesnici, trudnice i medicinsko osoblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije